Gdy zobaczysz nazwę tego ciasta, zaśmiejesz się pod nosem. Robi się je szybciutko, wystarczy wymieszać

W kuchni polskiej nie brakuje potraw, które mają dziwne i zabawne nazwy. Wypieki nie są tu żadnym wyjątkiem. Wszyscy z pewnością słyszeli o salcesonie, śmietniku, pijanej zakonnicy czy cieście leniwej synowej. Dziś chcemy przedstawić wam ciasto, które jak najbardziej zasługuje na dołączenie do tego grona. Oto dziad podlaski.

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepisy na proste ciasta zawsze warto kolekcjonować. Nigdy nie wiesz, kiedy ci się przydadzą. Może goście zapowiedzą się z dnia na dzień i trzeba będzie coś na szybko wykombinować? Albo najdzie cię ochota na zrobienie czegoś słodkiego, co nie wymaga dużego nakładu pracy? Jeżeli chętnie notujesz w swoim zeszycie tego typu przepisy lub po prostu dodajesz je do zakładki Ulubione w przeglądarce, zapoznaj się z tą recepturą. 

Zobacz wideo Zobacz też, jak zrobić ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Dziad podlaski to proste ciasto, które wywodzi się z kuchni kresowej. Jest mocno czekoladowe, z dodatkiem orzechów i jabłek. Można powiedzieć, że to coś na kształt piernika połączonego z szarlotką. Dziad podlaski jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy bowiem wymieszać przygotowane wcześniej składniki, masę przelać do foremki, a potem upiec. Poniżej znajdziesz cały przepis krok po kroku.

Dziad podlaski - przepis na proste ciasto domowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • pół szklanki posiekanych, ulubionych orzechów (w oryginalne są to orzechy włoskie).

Ciasto dziad podlaski można oblać też polewą czekoladową. Poniżej podajemy składniki:

  • 125 g masła lub margaryny,
  • 80 g cukru*,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki mleka.

*Cukier możesz dodać według własnych upodobań. Pamiętaj, że jest już w składnikach na ciasto.

Sposób przygotowania: 

Zaczynamy od przygotowania jabłek. Myjemy je, potem obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Polewamy je sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy cukier oraz olej. Miksujemy.

Suche składniki wsypujemy stopniowo do mokrych. Na końcu dorzucamy jabłka oraz posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Robimy polewę. Masło lub margarynę rozpuszczamy w niedużym garnuszku razem z cukrem. Uważamy, żeby składniki się nie przypaliły. Gdy cukier się rozpuści i produkty się połączą, zmniejszamy moc palnika, dolewamy mleko i wsypujemy kakao. Mieszamy do połączenia, cały czas pilnując, by nic się nie przypaliło. Polewa powinna być gładka i lśniąca. Polewamy nią ciasto po wyjęciu z piekarnika, gdy trochę przestygnie.

Jak inaczej zrobić polewę czekoladową?

Wykorzystanie kakao to tylko jedna z opcji. Do zrobienia polewy można też wykorzystać po prostu czekoladę. Będą do tego potrzebne:

  • tabliczka czekolady gorzkiej,
  • tabliczka czekolady mlecznej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki masła lub margaryny.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z wybranym tłuszczem. Najpierw wrzucamy jedną tabliczkę i mieszamy do momentu, aż składniki się roztopią. Potem dodajemy drugą i dolewamy też mleko. Mieszamy składniki do połączenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.