Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepisy na proste ciasta zawsze warto kolekcjonować. Nigdy nie wiesz, kiedy ci się przydadzą. Może goście zapowiedzą się z dnia na dzień i trzeba będzie coś na szybko wykombinować? Albo najdzie cię ochota na zrobienie czegoś słodkiego, co nie wymaga dużego nakładu pracy? Jeżeli chętnie notujesz w swoim zeszycie tego typu przepisy lub po prostu dodajesz je do zakładki Ulubione w przeglądarce, zapoznaj się z tą recepturą.
Dziad podlaski to proste ciasto, które wywodzi się z kuchni kresowej. Jest mocno czekoladowe, z dodatkiem orzechów i jabłek. Można powiedzieć, że to coś na kształt piernika połączonego z szarlotką. Dziad podlaski jest bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy bowiem wymieszać przygotowane wcześniej składniki, masę przelać do foremki, a potem upiec. Poniżej znajdziesz cały przepis krok po kroku.
Składniki:
Ciasto dziad podlaski można oblać też polewą czekoladową. Poniżej podajemy składniki:
*Cukier możesz dodać według własnych upodobań. Pamiętaj, że jest już w składnikach na ciasto.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania jabłek. Myjemy je, potem obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Polewamy je sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy cukier oraz olej. Miksujemy.
Suche składniki wsypujemy stopniowo do mokrych. Na końcu dorzucamy jabłka oraz posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie i przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Robimy polewę. Masło lub margarynę rozpuszczamy w niedużym garnuszku razem z cukrem. Uważamy, żeby składniki się nie przypaliły. Gdy cukier się rozpuści i produkty się połączą, zmniejszamy moc palnika, dolewamy mleko i wsypujemy kakao. Mieszamy do połączenia, cały czas pilnując, by nic się nie przypaliło. Polewa powinna być gładka i lśniąca. Polewamy nią ciasto po wyjęciu z piekarnika, gdy trochę przestygnie.
Wykorzystanie kakao to tylko jedna z opcji. Do zrobienia polewy można też wykorzystać po prostu czekoladę. Będą do tego potrzebne:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z wybranym tłuszczem. Najpierw wrzucamy jedną tabliczkę i mieszamy do momentu, aż składniki się roztopią. Potem dodajemy drugą i dolewamy też mleko. Mieszamy składniki do połączenia.