-
Haps
-
Jak przygotować
- Naleśniki z tymi owocami smakują obłędnie, ale to sprawka tej jednej przyprawy. Masz ją w kuchni
Naleśniki z tymi owocami smakują obłędnie, ale to sprawka tej jednej przyprawy. Masz ją w kuchni
Naleśniki to wspaniałe danie, które można podać o różnej porze dnia i na ogrom różnych sposobów. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Ale to z dodatkiem tych owoców są najlepsze z najlepszych.
Naleśniki z jabłkami to jeden ze zwiastunów jesieni. Nie znam osoby, które nie kochałaby ich całym sercem. Jak zatem je przygotować, by smakowały jak najlepiej? Podpowiadamy, w czym tkwi sekret ich smaku.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Naleśniki z jabłkami - przepis. Dodaj szczyptę tej przyprawy, a będą smakować jesienią
Naleśniki z jabłkami to wspaniała propozycja dla całej rodziny. Warto je przygotować, bo smakują jesienią i po prostu rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania możemy wykorzystać świeże jabłka lub te ze słoika. Nie możemy jednak zapomnieć o cynamonie, który jest kluczem do smaku. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szklanka wody gazowanej,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3-4 jabłka,
- 2-3 łyżki cukru brązowego lub białego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Jak zrobić idealne naleśniki? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Jabłka ścieramy na tarce o największych oczkach, kroimy w kostkę i przekładamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy. Możemy użyć gotowych jabłek ze słoika, wówczas należy je tylko podgrzać.
- W trakcie dodajemy cukier i wszystko smażymy przez około 10-15 minut, aż nadmiar wody odparuje. Później doprawiamy cynamonem.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko.
- Dodajemy także cukier i olej. Wszystko mieszamy, wlewając wodę gazowaną.
- Gdy ciasto osiągnie konsystencję śmietany, będzie gotowe.
- Naleśniki smażymy po obu stronach na dużej patelni: rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy porcję ciasta.
- Po usmażeniu wykładamy na każdy naleśnik porcję jabłek i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąty. Możemy podać z bitą śmietaną i innymi dodatkami - na przykład wiórkami czekolady.