Naleśniki z tymi owocami smakują obłędnie, ale to sprawka tej jednej przyprawy. Masz ją w kuchni

Naleśniki to wspaniałe danie, które można podać o różnej porze dnia i na ogrom różnych sposobów. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Ale to z dodatkiem tych owoców są najlepsze z najlepszych.

Naleśniki z jabłkami to jeden ze zwiastunów jesieni. Nie znam osoby, które nie kochałaby ich całym sercem. Jak zatem je przygotować, by smakowały jak najlepiej? Podpowiadamy, w czym tkwi sekret ich smaku. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki z jabłkami - przepis. Dodaj szczyptę tej przyprawy, a będą smakować jesienią 

Naleśniki z jabłkami to wspaniała propozycja dla całej rodziny. Warto je przygotować, bo smakują jesienią i po prostu rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania możemy wykorzystać świeże jabłka lub te ze słoika. Nie możemy jednak zapomnieć o cynamonie, który jest kluczem do smaku. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 2 jajka
  • szklanka wody gazowanej, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • 2 łyżeczki cukru, 
  • 3-4 jabłka, 
  • 2-3 łyżki cukru brązowego lub białego, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Jak zrobić idealne naleśniki? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka ścieramy na tarce o największych oczkach, kroimy w kostkę i przekładamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy. Możemy użyć gotowych jabłek ze słoika, wówczas należy je tylko podgrzać.  
  2. W trakcie dodajemy cukier i wszystko smażymy przez około 10-15 minut, aż nadmiar wody odparuje. Później doprawiamy cynamonem. 
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko. 
  4. Dodajemy także cukier i olej. Wszystko mieszamy, wlewając wodę gazowaną. 
  5. Gdy ciasto osiągnie konsystencję śmietany, będzie gotowe. 
  6. Naleśniki smażymy po obu stronach na dużej patelni: rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy porcję ciasta. 
  7. Po usmażeniu wykładamy na każdy naleśnik porcję jabłek i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąty. Możemy podać z bitą śmietaną i innymi dodatkami - na przykład wiórkami czekolady.  
Więcej o: