Zapomnij o zakalcu. Babcina metoda gwarantuje cukiernicze arcydzieło, a domowy placek wyjdzie puszysty

Jeśli domowe ciasto z owocami nie udało się i wyszedł nieapetyczny zakalec, pora na przetestowanie babcinego triku. Wystarczy połączyć dwa składniki i wysmarować nimi blaszkę. Obłędny placek jest gwarantowany, a wnętrze będzie lekkie, puszyste i idealnie sprężyste.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie ma nic smaczniejszego od domowych wypieków, a szczególnie tych z przepiśnika babci. Królują tam serniki, drożdżowe placki czy kruche specjały, jednak o tej porze roku najlepiej smakują ciasta z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli obawiasz się jednak zakalca, sprawdź jak dwa tanie, kuchenne produkty zdziałają cuda. 

Koniec z zakalcem, babcina sztuczka to tylko dwa produkty

To wiadomo nie od dziś - babcie mają całą masę sprawdzonych trików i patentów w kuchni, które niemal zawsze się sprawdzają. Wiele z nich jest banalnie prostych, a potrzebne są jedynie bazowe składniki, które każdy z pewnością odnajdzie w swojej kuchni. Jednym z nich jest tzw. pogromca zakalców, czyli patent na idealnie wyrośnięte i puszyste ciasto z owocami

Domowy placek z dodatkiem sezonowych dóbr to rarytas, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest tylko jedno, ale - czasami owoce lub nieodpowiedni sposób pieczenia doprowadzają do powstania zakalca. Wówczas ciasto nie wyrasta i jest surową porażką cukierniczą. Aby temu zaradzić, wystarczy zadbać o wysmarowanie blachy lub formy masłem, margaryną i całość oprószyć mąką lub bułką tartą. Te metoda rodem z babcinej kuchni zdziała cuda, a także sprawi, że placek nie przyklei się do brzegów, dzięki czemu serwis będzie o niebo prostszy. 

Inną babciną sztuczką jest także wysmarowanie wierzchu ciasta ubitą pianą z białek i delikatnym oprószeniu mąką. W ten sposób wypiek będzie się równomierni piekł i ładnie się zarumieni. Pianka z białek dodatkowo wzmocni także smak domowego placka. 

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Idealne ciasto to przede wszystkim temperatura i czas

Kluczem do sukcesu w przypadku domowego ciasta, jest odpowiedni piekarnik, temperatura oraz czas. Formę z ciastem zawsze wstawiaj do dobrze nagrzanego piekarnika z opcją grzania góra- dół. Warto pamiętać, że pieczenie z włączonym termoobiegiem może wysuszyć cały wypiek, dlatego korzystanie z tej opcji warto stosować wyłącznie w niektórych przypadkach. 

Trik z naczyniem żaroodpornym położonym na dole piekarnika sprawi, że serniki i niektóre specjały będą o wiele wilgotniejsze. Warto pamiętać także o potencjale papieru do pieczenia - aby znacznie łatwiej go wykorzystać, wystarczy go zwilżyć, zgnieść w kulę i wyłożyć nim blachę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.