Przepis na szybkie ciasto, które zawsze się udaje i do tego smakuje wyśmienicie. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, dodać ulubione owoce lub dżem i wstawić do piekarnika na nieco ponad pół godziny. Brzmi banalnie? Bo właśnie takie jest.
Cukier i cukier wanilinowy umieść w dużym naczyniu. Wbij do środka jajka i ubijaj mikserem na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Zmniejsz obroty do średnich, dodaj olej i miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki, aż powstanie jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (program góra-dół, bez termoobiegu). Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
Ciasto przelej do formy. Na wierzchu wyłóż owoce pokrojone na mniejsze kawałki lub wykładaj łyżką porcje dżemu. Jeżeli używasz mrożonych owoców, pamiętaj, żeby wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj jeszcze pięć minut przed wyjęciem ciasta. Deser wyciągnij z formy i zostaw do wystudzenia. Podawaj z cukrem pudrem lub lukrem.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.