Przepis na szybkie ciasto, które zachwyci wszystkich. Zero wydziwiania, tylko składniki, które masz w domu

Przepis na szybkie ciasto, które podbije podniebienia wszystkich gości. Nie są potrzebne żadne wyszukane składniki, wystarczy wymieszać ze sobą kilka produktów, które większość osób ma już u siebie w domu. Jak przygotować najprostsze ciasto świata?

Przepis na szybkie ciasto, które zawsze się udaje i do tego smakuje wyśmienicie. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, dodać ulubione owoce lub dżem i wstawić do piekarnika na nieco ponad pół godziny. Brzmi banalnie? Bo właśnie takie jest.

Przepis na szybkie ciasto bez wydziwiania

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier wanilinowy - 16 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubione owoce lub dżem

Najprostsze ciasto świata upieczesz w mniej niż godzinę

Cukier i cukier wanilinowy umieść w dużym naczyniu. Wbij do środka jajka i ubijaj mikserem na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Zmniejsz obroty do średnich, dodaj olej i miksuj jeszcze przez kilka sekund.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki, aż powstanie jednolite ciasto. 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (program góra-dół, bez termoobiegu). Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. 

Ciasto przelej do formy. Na wierzchu wyłóż owoce pokrojone na mniejsze kawałki lub wykładaj łyżką porcje dżemu. Jeżeli używasz mrożonych owoców, pamiętaj, żeby wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj jeszcze pięć minut przed wyjęciem ciasta. Deser wyciągnij z formy i zostaw do wystudzenia. Podawaj z cukrem pudrem lub lukrem.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: