Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zapomnij o nudnych, suchych ciastach. Pora na wiosenną rewolucję w kuchni - jabłecznik z sernikiem sprawdzi się w tej roli doskonale. Niespotykane połączenie gwarantuje zadowolenie nawet najbardziej wymagających gości, jak np. teściowa. Zachwyt nad smakiem i piękny efekt wizualny są gwarantowane!
Jabłecznik z sernikiem - połączenie na które czekał każdy smakosz ciast
Tradycyjne przepisy są w kuchni perfekcyjną bazą, jednak z czasem mogą się znudzić i przestać zachwycać dawnym smakiem. Jeśli podobna rutyna i cukiernicza nuda wkradła się w twoje wypieki, warto postawić na coś z efektem wow. Połączenie sernika z jabłecznikiem gwarantuje niepowtarzalne doznania na podniebieniu, ale także obłędną prezencję, która zadowoli największych smakoszy.
Jabłecznik z sernikiem to nic innego jak duet dwóch klasyków. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i staranne przygotowania. Warto podzielicie na trzy etapy - zaczynając od ciasta, później przygotowując jabłka, a na koniec nakładając puszystą i kremową masę serową.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Przepis na jabłecznik z sernikiem, czyli duet dwóch iście polskich ciast
Składniki na bazowe ciasto:
- 460 g mąki pszennej, tortowej,
- kostka masła,
- 130 g cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jajko i 2 żółtka.
Składniki na soczyste jabłka:
- 1,5 kg jabłek najlepiej słodko-kwaśnej odmiany,
- hojna łyżka masła,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich (można pominąć),
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki np. brzoskwiniowe
Warstwa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
- 100 ml mleka
- 3 jajka,
- 180 g cukru,
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta - mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski, a następnie dokładnie wymieszaj. Schłodzone masło podziel na małe kawałki i dodaj do sypkiej mieszanki. Kolejno dodaj jajko, żółtka i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Tak przygotowane ciasto energicznie zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kulę podziel na trzy równe części, każdą troszkę spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30-minutowe leżakowanie do lodówki. Po tym czasie każdą część ciasta rozwałkuj na płat o wymiarach blaszki np. 25 × 35 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Podobnie zrób z pozostałymi dwoma blatami.
- Kolejna jest masa jabłkowa. Aby ją przygotować obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na małe kawałeczki. Następnie rozgrzej masło na patelni, dodaj jabłka i smaż do momentu, aż będą kruche i zaczną się rozpadać. Po 15 minutach dodaj orzechy, skórkę pomarańczy i wszystko ładnie wymieszaj. Po kilku minutach ściągnij naczynie z palnika i dodaj do zawartości patelni galaretkę, całość należy dokładnie wymieszać, aż proszek się idealnie rozpuści.
- Tak przygotowane jabłka wyłóż na jeden przestudzony blat i przykryj owoce drugim, lekko dociskając.
- I wisienka na torcie, czyli masa serowa. Aby ją przygotować, wystarczy do twarogu dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i budyń. Następnie wszystko dokładnie miksuj na średnich obrotach, po czym dodaj mleko. Tak przygotowaną masę włóż do rondelka i podgrzewaj do tzw. pierwszego bąbelka. Później przełóż ser na blat i dokładnie go rozprowadź szpatułką lub łyżką.
- Wierzch przykryj trzecim blatem - ciasto należy włożyć na całą noc do lodówki, po tym czasie można smakować się w tym rewelacyjnym połączeniu.