Kto powiedział, że ciasto nie może być zdrowe? Dzisiejsze możliwości nie przestają zaskakiwać. Wiele osób zamiast tradycyjnych ciast o wiele chętniej przygotowuje ich wersje fit. To doskonała i zdrowsza alternatywa nie tylko dla osób na diecie, ale również tych, które chcą w smaczny sposób zwiększyć podaż białka. Ten prosty przepis przygotujesz w kilka minut, a deserem nacieszą się dwie osoby.
Skyrnik najlepiej przygotować w szklanych naczyniach żaroodpornych, dzięki czemu łatwiej będzie wyciągnąć ciasto z formy. Warto je przygotować od razu i natłuścić odrobiną masła. Jeśli nie chcemy go używać, dobrym rozwiązaniem może być również olej kokosowy w sprayu. Można także rozgrzać od razu piekarnik do 160 st. Celsjusza, ponieważ ciasto przygotowuje się szybko i lepiej gdy piec będzie już gotowy.
Białka jaj oddzielamy od żółtek i dodajemy do głębokiej miski. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Warto wykorzystać do tego mikser ręczny lub planetarny. W osobnym naczyniu łączymy skyr z erytrytolem lub innym słodzikiem oraz żółtkami. Gdy składniki się połączą, dodajemy również dwie łyżeczki budyniu i ponownie dokładnie mieszamy na jednolitą, gładką masę. Można do tego wykorzystać mikser po ubijaniu białek. Na końcu należy połączyć oba ciasta, dodając ubite białka do masy skyrowej i delikatnie mieszać szpatułką. Całość przelewamy do natłuszczonych foremek i pieczemy przez około 30-40 minut. Po wyciągnięciu gotowych skyrników należy je ostudzić. Będą smakować obłędnie z sosem z mrożonych malin lub siekanymi orzechami, a do tego nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, bo przepis jest naprawdę zdrowy. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl