Zwykły sernik odchodzi do lamusa. Skyrnik bije go na głowę i to na wielu płaszczyznach. Poznaj ekspresowy fit przepis

Tradycyjny sernik odchodzi w niepamięć? Aż tak drastycznie nie jest, jednak coraz chętniej ludzie pieką... skyrniki. Jogurty islandzkie typu skyr zawładnęły światem fitnessu i zdrowego żywienia. Nie ma się czemu dziwić, sernik przygotowywany z dodatkiem tego wysokobiałkowego produktu smakuje doskonale, a przy tym to nieco zdrowsza alternatywa, którą przygotujesz z łatwością.

Kto powiedział, że ciasto nie może być zdrowe? Dzisiejsze możliwości nie przestają zaskakiwać. Wiele osób zamiast tradycyjnych ciast o wiele chętniej przygotowuje ich wersje fit. To doskonała i zdrowsza alternatywa nie tylko dla osób na diecie, ale również tych, które chcą w smaczny sposób zwiększyć podaż białka. Ten prosty przepis przygotujesz w kilka minut, a deserem nacieszą się dwie osoby.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego typu skyr,
  • 2 duże jajka,
  • 50 g erytrytolu,
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka masła,
  • opcjonalnie owoce do dekoracji.

Fit ciasto na każdą okazję. Skyrnik dla dwóch osób przygotujesz w ten sposób

Skyrnik najlepiej przygotować w szklanych naczyniach żaroodpornych, dzięki czemu łatwiej będzie wyciągnąć ciasto z formy. Warto je przygotować od razu i natłuścić odrobiną masła. Jeśli nie chcemy go używać, dobrym rozwiązaniem może być również olej kokosowy w sprayu. Można także rozgrzać od razu piekarnik do 160 st. Celsjusza, ponieważ ciasto przygotowuje się szybko i lepiej gdy piec będzie już gotowy.

Białka jaj oddzielamy od żółtek i dodajemy do głębokiej miski. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Warto wykorzystać do tego mikser ręczny lub planetarny. W osobnym naczyniu łączymy skyr z erytrytolem lub innym słodzikiem oraz żółtkami. Gdy składniki się połączą, dodajemy również dwie łyżeczki budyniu i ponownie dokładnie mieszamy na jednolitą, gładką masę. Można do tego wykorzystać mikser po ubijaniu białek. Na końcu należy połączyć oba ciasta, dodając ubite białka do masy skyrowej i delikatnie mieszać szpatułką. Całość przelewamy do natłuszczonych foremek i pieczemy przez około 30-40 minut. Po wyciągnięciu gotowych skyrników należy je ostudzić. Będą smakować obłędnie z sosem z mrożonych malin lub siekanymi orzechami, a do tego nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, bo przepis jest naprawdę zdrowy. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA