Szarlotka w królewskim stylu. Od klasyka odróżnia ją jeden szczegół. To on zmienia smak i wygląd

Kruche ciasto, ciepłe i miękkie nadzienie z jabłek, a na wierzchu posypka z kruszonki, której nie można pominąć. Tak wygląda klasyczna szarlotka, lecz my proponujemy jej nową wersję. Co ją odróżnia? Prawie wszystko, lecz smak dalej jest nieziemsko dobry.

Ciasto, jakim jest szarlotka królewska, to wypiek, który może zastąpić klasyczną jego wersję. Idealnie wpasowuje się w klimat Świąt Wielkanocnych, lecz można podawać je też na różne inne okazje. Jest przepyszna, choć jej wygląd i smak się różnią. Dlaczego?

Przede wszystkim w przepisie na szarlotkę królewską mamy dodatek galaretki. My wybraliśmy cytrynową, która nada ciastu orzeźwiającego smaku. Jednak bardziej kluczową zmianą jest brak kruszonki. Zamiast niej rozprowadza się masę śmietankową. Całość można posypać startą czekoladą.

Przepis na szarlotkę królewską

Składniki na biszkopt:

  • 3 całe jajka,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 700 g jabłek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 4 łyżki drobnego cukru.
Zobacz wideo Warstwowe ciasto jabłkowe z keksówki

Składniki na masę śmietankową:

  • 300 ml śmietanki 36 proc.,
  • 30 g żelatyny, 
  • 50 ml wrzątku,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 100 g mlecznej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Te drugie umieść w większej misce, wsyp cukier i cukier waniliowy i całość utrzyj na gładką pianę.
  2. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, a także przesianą przez sitko mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksuj do połączenia.
  3. Przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego do 170°C włóż formę z masą i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
  4. Jabłka przemyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnuszku. Owoce zalej 250 ml wody i duś.
  5. Do jabłek wsyp galaretki oraz cukier, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do lekkiego stężenia.
  6. Przygotowaną masę jabłkową wyłóż na upieczony biszkopt i odstaw do zastygnięcia.
  7. Do miski wsyp żelatynę i zalej ją wrzątkiem, dokładnie wymieszaj. Następnie ciepłą mieszankę zahartuj łyżką śmietanki. Całą resztę śmietanki dodawaj stopniowo, cały czas miksując składniki. Na koniec wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj.
  8. Przygotowaną masę śmietankową przenieś na rozprowadzone jabłka i za pomocą łyżki wyrównaj.
  9. Ciasto wstaw do lodówki na około 6 godzin do stężenia. Po wyjęciu udekoruj wierzch tartą czekoladą.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.