Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 250 gCukier - 100 gSól - szczyptaMasło - 250 g + do wysmarowania formyŻółtka - 2Woda - 3 łyżki zimnej
-
Nadzienie:
Rodzynki - 100 gTwaróg tłusty - 500 g trzykrotnie zmielonegoSkórka z cytryny - z 1 cytrynyCukier - 100 gJajka - 2Budyń waniliowy - opakowanieJabłka - 1 kgRum - 50 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól oraz masło, siekamy nożem. Żółtka roztrzepujemy z wodą, wylewamy na posiekane składniki, szybko zagniatamy ciasto i odkładamy na 30-60 minut do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odsączamy. Ser miksujemy ze skórką cytrynową oraz stopniowo dodawanym cukrem, jajkami i budyniem. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w plastry lub w ćwiartki i skrapiamy rumem. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim dno oraz boki posmarowanej masłem formy. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, następnie rozkładamy jabłka i posypujemy rodzynkami. Pieczemy 40 minut w 200 st. C. Jeśli chcemy, by spód był bardziej kruchy, możemy go podpiec przed nałożeniem sera i jabłek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory