Sernik z jabłkami

Magazyn Kuchnia 06.02.2020 12:54
(brak ocen)
OCEŃ
Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól oraz masło, siekamy nożem. Żółtka roztrzepujemy z wodą, wylewamy na posiekane składniki, szybko zagniatamy ciasto i odkładamy na 30-60 minut do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odsączamy. Ser miksujemy ze skórką cytrynową oraz stopniowo dodawanym cukrem, jajkami i budyniem. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w plastry lub w ćwiartki i skrapiamy rumem. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim dno oraz boki posmarowanej masłem formy. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, następnie rozkładamy jabłka i posypujemy rodzynkami. Pieczemy 40 minut w 200 st. C. Jeśli chcemy, by spód był bardziej kruchy, możemy go podpiec przed nałożeniem sera i jabłek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.