Kuchnia włoska słynie ze swojej prostoty i wybornych połączeń smakowych. Carbonara to jedno z tych dań, które szturmem zdobyły serca smakoszy makaronów z całego świata, w tym Polaków. Niestety, Polacy nie zawsze trzymają się ściśle włoskiej receptury i dodają do carbonary śmietanę, co nie tylko jest błędem, ale także zbrodnią na włoskiej kuchni. Problem stanowi też boczek - jego też nie ma w oryginalnym przepisie na to danie. Jest za to pancetta - włoski dojrzewający boczek, lub guanciale - rodzaj dogrzewającej słoniny. Poniżej przedstawimy ci oryginalny przepis na spaghetti carbonara, który smakuje jak w najlepszej włoskiej trattorii.
Składniki:
Tak przygotowana carbonara to niebo w gębie i polecam każdemu wypróbowania tej oryginalnej receptury. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad i jednocześnie nie chce ci się długo stać w kuchni, carbonara idealnie się sprawdzi.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.