• Link został skopiowany

Carbonara - przepis na najlepszy włoski makaron. Polacy popełniają notorycznie dwa błędy

Carbonara to chyba najlepszy włoski makaron i dodatkowo jedna z prostszych receptur tej kuchni. Polacy uwielbiają spaghetti carbonara, ale niestety popełniają pewne błędy, przez które wychodzi im zupełnie inne danie. Włosi łapią się za głowy, kiedy widzą carbonarę ze śmietaną...
Spaghetti alla carbonara
RcriStudio /Shutterstock
Zobacz wideo

Kuchnia włoska słynie ze swojej prostoty i wybornych połączeń smakowych. Carbonara to jedno z tych dań, które szturmem zdobyły serca smakoszy makaronów z całego świata, w tym Polaków. Niestety, Polacy nie zawsze trzymają się ściśle włoskiej receptury i dodają do carbonary śmietanę, co nie tylko jest błędem, ale także zbrodnią na włoskiej kuchni. Problem stanowi też boczek - jego też nie ma w oryginalnym przepisie na to danie. Jest za to pancetta - włoski dojrzewający boczek, lub guanciale - rodzaj dogrzewającej słoniny. Poniżej przedstawimy ci oryginalny przepis na spaghetti carbonara, który smakuje jak w najlepszej włoskiej trattorii. 

Carbonara - przepis oryginalny

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 3 jajka
  • 100 g pancetty lub guanciale
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g sera pecorino lub parmezanu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i grubo zmielony pieprz

Carbonara - sposób wykonania

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmij makaron z garnka i odlej szklankę wody.
  2. Na suchej patelni połóż pokrojoną w kostkę pancettę lub guanciale i chwile podsmażaj, by wytopił się tłuszcz. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę i podsmażaj przez minutę.
  3. Zmniejsz moc palnika i dodaj makaron. Wlej odrobinę wody, w której się gotował i wymieszaj. Jajka rozbij i oddziel białko od żółtek. Żółtka dodaj na patelnię, całość delikatnie wymieszaj, by zrobił się kremowy sos (patelnię zdejmij z ognia, by obniżyć temperaturę - w przeciwnym razie żółtka się zetną i wyjdzie jajecznica).
  4. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj też starty ser i ponownie wymieszaj. Makaron gotowy.

Tak przygotowana carbonara to niebo w gębie i polecam każdemu wypróbowania tej oryginalnej receptury. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad i jednocześnie nie chce ci się długo stać w kuchni, carbonara idealnie się sprawdzi.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: