Barszcz ukraiński - przepis Karola Okrasy. Sekret pysznej zupy? Dwie łyżki koncentratu pomidorowego

Barszcz ukraiński z przepisu Karola Okrasy jest dobrym pomysłem na pyszną, aromatyczną i sycącą zupę. Jej przygotowanie nie jest trudne, więc z pewnością każdy sobie poradzi. Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie

Szukasz pomysłu na smaczną, sycącą i zdrową zupę? Jesteś we właściwym miejscu. Barszcz ukraiński z przepisu znanego kucharza Karola Okrasy jest pyszny i naprawdę pożywny. Idealnie nadaje się na obiad nie tylko na chłodniejsze dni. Oryginalne wykonanie wraz z opisem znajdziecie w serwisie YouTube.

Barszcz ukraiński z przepisu Karola Okrasy - składniki [LISTA]

Do ugotowania tej pożywnej zupy potrzebujesz następujących produktów:

  • buraków - 4 sztuk,
  • marchewki - 2 sztuk,
  • selera (korzenia),
  • cebuli,
  • koncentratu pomidorowego - 2 łyżek,
  • fasoli (białej) - 60 gramów,
  • białej kapusty - 200 gramów,
  • czosnku - 2 ząbków,
  • wywaru mięsnego na kaczych udkach - półtorej litra,
  • kaczych udek z wywaru - 2 sztuki,
  • tłuszczu - masła (łyżka) oraz oleju słonecznikowego (tyle samo, ile masła),
  • octu winnego - 2 łyżek,
  • przypraw - ziela angielskiego (4 kulek), liści laurowych (tyle samo, ile ziela angielskiego), cukru (łyżeczki), soli i pieprzu do smaku.

Jeśli chcesz, możesz użyć gotowej fasoli z sosem pomidorowym z puszki. Dzięki temu nie musisz moczyć nasion w wodzie ani do zupy dodawać koncentratu pomidorowego.

Barszcz ukraiński z przepisu Karola Okrasy - sposób przyrządzenia

Przygotowanie zupy nie jest trudne. Zacznij od fasoli - jeśli używasz suchej, to mocz ją w wodzie przez około 12 godzin. W przypadku nasion z puszki nie musisz nic wcześniej z nimi robić. Wcześniej ugotuj też wywar na kaczych udkach. Potem postępuj według instrukcji:

  1. Obierz i ugotuj (lub upiecz buraki);
  2. Marchewki i seler również obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju z masłem;
  3. Do warzyw dodaj cebulę (też pokrojoną w kostkę) i zeszklij ją. Przypraw solą i pieprzem;
  4. Gdy warzywa zmiękną dodaj grubo pokrojoną kapustę i koncentrat pomidorowy (jeśli używasz suchej fasoli) I gotuj przez kilka minut;
  5. Połącz warzywa z wywarem z kaczych udek;
  6. Do zupy dodaj fasolę, buraki (pokrojone w kostkę), porwane na kawałki mięso z kaczych udek;
  7. Przypraw barszcz zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cukrem oraz octem;
  8. Gotuj zupę przez chwilę na wolnym ogniu;
  9. Czosnek pokrój w plastry i dodaj do barszczu wraz z odrobiną soli i pieprzu (do smaku);
  10. Zupę zagotuj i odstaw. Gotowy barszcz możesz podawać z odrobiną śmietany.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.