Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie
Szukasz pomysłu na smaczną, sycącą i zdrową zupę? Jesteś we właściwym miejscu. Barszcz ukraiński z przepisu znanego kucharza Karola Okrasy jest pyszny i naprawdę pożywny. Idealnie nadaje się na obiad nie tylko na chłodniejsze dni. Oryginalne wykonanie wraz z opisem znajdziecie w serwisie YouTube.
Barszcz ukraiński z przepisu Karola Okrasy - składniki [LISTA]
Do ugotowania tej pożywnej zupy potrzebujesz następujących produktów:
- buraków - 4 sztuk,
- marchewki - 2 sztuk,
- selera (korzenia),
- cebuli,
- koncentratu pomidorowego - 2 łyżek,
- fasoli (białej) - 60 gramów,
- białej kapusty - 200 gramów,
- czosnku - 2 ząbków,
- wywaru mięsnego na kaczych udkach - półtorej litra,
- kaczych udek z wywaru - 2 sztuki,
- tłuszczu - masła (łyżka) oraz oleju słonecznikowego (tyle samo, ile masła),
- octu winnego - 2 łyżek,
- przypraw - ziela angielskiego (4 kulek), liści laurowych (tyle samo, ile ziela angielskiego), cukru (łyżeczki), soli i pieprzu do smaku.
Jeśli chcesz, możesz użyć gotowej fasoli z sosem pomidorowym z puszki. Dzięki temu nie musisz moczyć nasion w wodzie ani do zupy dodawać koncentratu pomidorowego.
Barszcz ukraiński z przepisu Karola Okrasy - sposób przyrządzenia
Przygotowanie zupy nie jest trudne. Zacznij od fasoli - jeśli używasz suchej, to mocz ją w wodzie przez około 12 godzin. W przypadku nasion z puszki nie musisz nic wcześniej z nimi robić. Wcześniej ugotuj też wywar na kaczych udkach. Potem postępuj według instrukcji:
- Obierz i ugotuj (lub upiecz buraki);
- Marchewki i seler również obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju z masłem;
- Do warzyw dodaj cebulę (też pokrojoną w kostkę) i zeszklij ją. Przypraw solą i pieprzem;
- Gdy warzywa zmiękną dodaj grubo pokrojoną kapustę i koncentrat pomidorowy (jeśli używasz suchej fasoli) I gotuj przez kilka minut;
- Połącz warzywa z wywarem z kaczych udek;
- Do zupy dodaj fasolę, buraki (pokrojone w kostkę), porwane na kawałki mięso z kaczych udek;
- Przypraw barszcz zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cukrem oraz octem;
- Gotuj zupę przez chwilę na wolnym ogniu;
- Czosnek pokrój w plastry i dodaj do barszczu wraz z odrobiną soli i pieprzu (do smaku);
- Zupę zagotuj i odstaw. Gotowy barszcz możesz podawać z odrobiną śmietany.
Smacznego!