Bardzo pożywna, wieloskładnikowa zupa, czyli barszcz ukraiński z przepisu babci

Sycąca zupa z wielu warzyw to barszcz ukraiński, a z przepisu babcinego smakuje jak żadna inna. Nietrudno ją zrobić samemu z naszej receptury. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Polska kuchnia jest bardzo bogata w najróżniejsze zupy. Jedną z bardziej pożywnych i sycących jest barszcz ukraiński. Przepis babci nie jest zbyt skomplikowany i każdemu się uda ta pyszna zupa

Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie

Składniki na barszcz ukraiński z babcinego przepisu. Oto spis potrzebnych produktów.

Do babcinego barszczu ukraińskiego potrzebne są następujące składniki:

  • rosół/bulion warzywny - cały litr,
  • buraki - kilka sztuk,
  • ziemniaki - kilka sztuk,
  • olej - 2 łyżki,
  • cebula - 1 sztuka,
  • marchewka - 2 sztuki,
  • seler - kawałek,
  • por - kawałek,
  • biała kapusta - kawałek,
  • cytryna - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • biała fasola - cała puszka,
  • przecier pomidorowy - 100 g,
  • ocet winny - 2 łyżki,
  • przyprawy: liście laurowe, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier.

Barszcz ukraiński z przepisu babci jest całkiem prosty w wykonaniu. Instrukcja ugotowania tej zupy składa się z kilku etapów.

Przygotowanie babcinego barszczu ukraińskiego:

  1. Buraki obierz, ugotuj do miękkości i zetrzyj na tarce;
  2. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kawałki, a z cytryny wyciśnij sok;
  3. Cebulę zeszklij na oleju wraz z marchewką i selerem. Przypraw liśćmi laurowymi;
  4. Podsmaż przez kilka minut, po czym dodaj buraki i przecier;
  5. Dodaj szczyptę soli, kilka łyżeczek cukru, pieprz, natkę pietruszki i ocet do smaku;
  6. Wymieszaj całość i podsmaż jeszcze trochę, po czym zdejmij z ognia;
  7. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj ze szczyptą soli w rosole/bulionie do miękkości;
  8. Dodaj do nich poszatkowaną kapustę, podsmażone, pozostałe warzywa oraz fasolę z puszki;
  9. Gotuj całość aż wszystko będzie miękkie, po czym dodaj przyprawy (sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę natki z pietruszki);
  10. Wymieszaj wszystko razem. Podawaj jeszcze gorący zabielony odrobiną śmietany, mleka lub jogurtu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.