Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Polska kuchnia jest bardzo bogata w najróżniejsze zupy. Jedną z bardziej pożywnych i sycących jest barszcz ukraiński. Przepis babci nie jest zbyt skomplikowany i każdemu się uda ta pyszna zupa.
Zobacz wideo
Barszcz wigilijny na zakwasie
Składniki na barszcz ukraiński z babcinego przepisu. Oto spis potrzebnych produktów.
Barszcz ukraiński. Przepis babci, czyli powrót do kuchni chłopskiej
Do babcinego barszczu ukraińskiego potrzebne są następujące składniki:
- rosół/bulion warzywny - cały litr,
- buraki - kilka sztuk,
- ziemniaki - kilka sztuk,
- olej - 2 łyżki,
- cebula - 1 sztuka,
- marchewka - 2 sztuki,
- seler - kawałek,
- por - kawałek,
- biała kapusta - kawałek,
- cytryna - 1 sztuka,
- czosnek - 2 ząbki,
- biała fasola - cała puszka,
- przecier pomidorowy - 100 g,
- ocet winny - 2 łyżki,
- przyprawy: liście laurowe, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier.
Barszcz ukraiński - co zrobić, żeby wyszedł idealny? Mamy kilka wskazówek
Barszcz ukraiński z przepisu babci jest całkiem prosty w wykonaniu. Instrukcja ugotowania tej zupy składa się z kilku etapów.
Przygotowanie babcinego barszczu ukraińskiego:
- Buraki obierz, ugotuj do miękkości i zetrzyj na tarce;
- Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kawałki, a z cytryny wyciśnij sok;
- Cebulę zeszklij na oleju wraz z marchewką i selerem. Przypraw liśćmi laurowymi;
- Podsmaż przez kilka minut, po czym dodaj buraki i przecier;
- Dodaj szczyptę soli, kilka łyżeczek cukru, pieprz, natkę pietruszki i ocet do smaku;
- Wymieszaj całość i podsmaż jeszcze trochę, po czym zdejmij z ognia;
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj ze szczyptą soli w rosole/bulionie do miękkości;
- Dodaj do nich poszatkowaną kapustę, podsmażone, pozostałe warzywa oraz fasolę z puszki;
- Gotuj całość aż wszystko będzie miękkie, po czym dodaj przyprawy (sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę natki z pietruszki);
- Wymieszaj wszystko razem. Podawaj jeszcze gorący zabielony odrobiną śmietany, mleka lub jogurtu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc