Zobacz wideo
Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Przepis na barszcz ukraiński - jak go wykonać? Sprawdź prosty przepis na barszcz ukraiński z fasolą
Przepis na barszcz ukraiński nie jest trudny. Bazowym składnikiem są buraki. Zupa z powodzeniem sprawdzi się o każdej porze roku. Zwłaszcza zimą czy jesienią, kiedy nasz organizm potrzebuje ogrzania i szybkiej regeneracji. Przepis na barszcz ukraiński z fasolą znajdziesz tutaj:
Składniki, które są nam potrzebne to:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula sporej wielkości
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 duże czerwone buraki
- około 2 litrów dobrego bulionu mięsnego
- kawałek kapusty włoskiej
- 1 puszka fasoli białej
- 1 czosnek
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy
- 1-2 pomidory
- odrobina soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany 18-procentowej
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Dalej zeszklić ją. Później kolejno dodajemy startą: marchew, pietruszkę, selera. Pamiętajmy o tym, aby co jakiś czas zamieszać zawartość.
- W kolejnym kroku przechodzimy do zajęcia się buraczkami. Należy dokładnie je umyć, obrać i pokroić w kostkę, podobnie jak cebulę. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Całość należy zagotować.
- Dalej zajmujemy się szatkowaniem kapusty. Pamiętajmy, aby wcześniej ją umyć. Później wyciągamy fasolkę z puszki. Odcedzamy dokładnie z zalewy. Dodajemy do garnka.
- Czosnek obrać i podzielić na całe ząbki. Dołożyć do bulionu. Doprawić przyprawami do smaku.
- Chwilę gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Kiedy zupa będzie się gotować na wolnym ogniu, zajmujemy się pomidorami. Wyparzamy je, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Możemy użyć także pomidorów z puszki. Dokładamy do garnka. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy.
- Po wyrównaniu temperatury dodajemy śmietanę.
Barszcz ukraiński - przepis krok po kroku [WERSJA BEZ FASOLI]
Przepis na barszcz ukraiński bez fasoli to wariant dla osób, które nie przepadają za warzywami strączkowymi lub muszą ich unikać. Na szczęście przepis jest równie smaczny jak poprzedni. Przekonajcie się o tym sami! Oto i receptura:
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania barszczu to:
- 4 buraki czerwone
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- około 1/2 łyżeczki cukru, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek suszony - ilość do smaku
- około 2 łyżeczek soku z cytryny
- około 2/3 szklanki śmietany
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła lub oleju
- około 1 litra bulionu
Wykonanie:
- Buraki i marchewki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebule obieramy i drobno siekamy.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
- Kapustę umyć, oczyścić i poszatkować.
- Bierzemy duży garnek i wkładamy do niego masło. Roztapiamy na małym ogniu. Dokładamy cebulę i cukier. Lekko dusimy. Następnie dokładamy marchew oraz buraki.
- Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku. Po około 15 minutach dokładamy ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu.
- Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę, wcześniej musimy wyrównać temperaturę.
Zobacz też: Zupa grochowa nie będzie smaczna, jeśli użyjesz nieodpowiedniego mięsa. Konkretny rodzaj jest kluczowy