Barszcz ukraiński - poznaj przepisy na wyjątkową zupę. Wersja z fasolą i bez

Barszcz ukraiński to zupa, którą jada się zwłaszcza na wschodzie. Jest pożywna, treściwa, a przy tym smakuje wybornie. Sprawdź, jak należy wykonać barszcz po ukraińsku i zachwyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Przepis na barszcz ukraiński - jak go wykonać? Sprawdź prosty przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Przepis na barszcz ukraiński nie jest trudny. Bazowym składnikiem są buraki. Zupa z powodzeniem sprawdzi się o każdej porze roku. Zwłaszcza zimą czy jesienią, kiedy nasz organizm potrzebuje ogrzania i szybkiej regeneracji. Przepis na barszcz ukraiński z fasolą znajdziesz tutaj:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula sporej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 duże czerwone buraki
  • około 2 litrów dobrego bulionu mięsnego
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy
  • 1-2 pomidory
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18-procentowej

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Dalej zeszklić ją. Później kolejno dodajemy startą: marchew, pietruszkę, selera. Pamiętajmy o tym, aby co jakiś czas zamieszać zawartość.
  2. W kolejnym kroku przechodzimy do zajęcia się buraczkami. Należy dokładnie je umyć, obrać i pokroić w kostkę, podobnie jak cebulę. Wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Całość należy zagotować.
  3. Dalej zajmujemy się szatkowaniem kapusty. Pamiętajmy, aby wcześniej ją umyć. Później wyciągamy fasolkę z puszki. Odcedzamy dokładnie z zalewy. Dodajemy do garnka.
  4. Czosnek obrać i podzielić na całe ząbki. Dołożyć do bulionu. Doprawić przyprawami do smaku.
  5. Chwilę gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Kiedy zupa będzie się gotować na wolnym ogniu, zajmujemy się pomidorami. Wyparzamy je, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Możemy użyć także pomidorów z puszki. Dokładamy do garnka. Dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy.
  7. Po wyrównaniu temperatury dodajemy śmietanę.

Solianka, przepis oryginalny Solianka - przepisy na tradycyjną zupę kuchni ukraińskiej. Dwie receptury

Barszcz ukraiński - przepis krok po kroku [WERSJA BEZ FASOLI]

Przepis na barszcz ukraiński bez fasoli to wariant dla osób, które nie przepadają za warzywami strączkowymi lub muszą ich unikać. Na szczęście przepis jest równie smaczny jak poprzedni. Przekonajcie się o tym sami! Oto i receptura:

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania barszczu to:

  • 4 buraki czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • około 1/2 łyżeczki cukru, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek suszony - ilość do smaku
  • około 2 łyżeczek soku z cytryny
  • około 2/3 szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • około 1 litra bulionu

Kapuśniak Kapuśniak - przepis jak u babci. Zastosuj metodę dwójki

Wykonanie:

  1. Buraki i marchewki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Cebule obieramy i drobno siekamy.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
  4. Kapustę umyć, oczyścić i poszatkować.
  5. Bierzemy duży garnek i wkładamy do niego masło. Roztapiamy na małym ogniu. Dokładamy cebulę i cukier. Lekko dusimy. Następnie dokładamy marchew oraz buraki.
  6. Całość zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku. Po około 15 minutach dokładamy ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu.
  7. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę, wcześniej musimy wyrównać temperaturę.

Zobacz też: Zupa grochowa nie będzie smaczna, jeśli użyjesz nieodpowiedniego mięsa. Konkretny rodzaj jest kluczowy

Więcej o: