kuchnia ukraińska
-
Jarzynowa ma konkurencję. Teraz na stołach będzie królować łabędzi puch. Posypią się prośby o dokładkę
Masz już dość jarzynowej? Zaskocz gości i zaserwuj im w święta sałatkę łabędzi puch. Jest prosta w przygotowaniu oraz zachwyca zarówno wyglądem, nazwą, jak i smakiem. Często podają ją na imprezach okolicznościowych, np. weselach.
-
Przepis na puszyste i delikatne bliny. Ten ukraiński przysmak można jeść na słodko i na słono
Przepis na bliny to receptura, która pozwala zakosztować tradycyjnego dania kuchni ukraińskiej. Na pierwszy rzut oka przypominają polskie naleśniki, ale ich smak zdecydowanie się od nich różni. Jak przygotować bliny?
-
Obiad za 2 złote to propozycja Katarzyny Bosackiej. Z takim przepisem inflacja nie jest straszna
Ciągle szalejące ceny sprawiają, że każdy tańszy obiad jest na wagę złota. Katarzyna Bosacka pokazuje, że da się zjeść dobrze nie wydając przy tym dużych pieniędzy. Wraz z gościem ze swoim gościem przedstawiają przepis na pierogi. Koszt jednej...
-
Deruny - poznaj przepisy na ukraińskie placki ziemniaczane i przekonaj się, czy są lepsze od polskiej wersji
Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane. Dowiedz się, jak je wykonać i czym różnią się od polskiej wersji. Danie mimo swojej prostoty cieszy się ogromną popularnością. Nie tylko wśród naszych wschodnich sąsiadów.
-
Barszcz ukraiński - poznaj przepisy na wyjątkową zupę. Wersja z fasolą i bez
Barszcz ukraiński to zupa, którą jada się zwłaszcza na wschodzie. Jest pożywna, treściwa, a przy tym smakuje wybornie. Sprawdź, jak należy wykonać barszcz po ukraińsku i zachwyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
-
Solianka - przepisy na tradycyjną zupę kuchni ukraińskiej. Nie obejdzie się bez patelni
Solianka to zupa, która charakteryzuje się słono-kwaśnym smakiem. Można wykonać ją na wiele sposobów. Wszystko będzie uzależnione od tego, jakiego wywaru użyjemy. Może być on zrobiony na bazie ryby, mięsa lub grzybów.
-
Obiad za dwa złote? To może się udać. Katarzyna Bosacka ma pomysł na pierogi rodem ze Lwowa
Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube postanowiła podzielić się przepisem na pierogi według receptury pani Marii Popko ze Lwowa, która już od ponad 20 lat mieszka w Polsce. Przygotowanie jest bardzo tanie, a efekt jest znakomity.
-
Barszcz ukraiński - przepis na danie ze wschodu. Użyj tłustego mięsa, a smak będzie wyśmienity
Kuchnia ukraińska jest pełna rozmaitych smaków. Stamtąd pochodzą, chociażby wareniki, czy uwielbiany w naszym kraju barszcz ukraiński. Przepis na to danie może być inspiracją do zrobienia wyjątkowego obiadu. Zupa jest mięsno-warzywną mieszanką...
-
Barszcz ukraiński - co zrobić, żeby wyszedł idealny? Mamy kilka wskazówek
Gotowaliście już samodzielnie barszcz ukraiński? Tę pyszną i pożywną zupę można bez problemu zrobić samodzielnie. Mamy dla was kilka wskazówek co zrobić, by barszcz wyszedł jeszcze lepszy.
-
Skąd pochodzą pierogi ruskie? Wbrew nazwie - wcale nie z Rosji. Historia słowiańskiego przysmaku
Kilka dni po tym, jak Rosja zaatakowała Ukrainę wiele restauracji zmieniło nazwę pierogów ruskich na ukraińskie. Jaka jest historia tego dania? Skąd pochodzą pierogi ruskie? Te pytania często krążą po naszych głowach.
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Nie tylko masło. Na jakim oleju smażyć jajecznicę? Wyjdzie pyszna
- Najlepsze ciasto na pączki - tu liczą się przede wszystkim proporcje
- Niemka sprawdzała ceny w Polsce. Nie brakowało zaskoczeń. "Nie rozumiem"
- Puszyste i delikatne placuszki bananowe. Bez tej przyprawy nie będą aż tak smaczne
- Hit PRL-u, ale robię go do dziś. Królował w szkołach i każdym domu
- Paluszki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Dużo lepsze od frytek
- Jak umyć mikrofalę? Włóż i włącz. Po 5 minutach będzie jak nowa
- Ten przepis na zawsze odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są jak z kreskówki
- Szybki obiad dla zapracowanych. Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami