Ukraińskie bliny to rodzaj drożdżowych naleśników, które przyrządza się z mąki pszennej i gryczanej. Serwuje się je bez żadnych dodatków lub z takimi produktami jak gotowana ryba, grzyby, ser, jajka albo na słodko z różnymi konfiturami. Tradycyjnie podaje się je, kiedy są jeszcze ciepłe i wilgotne, ponieważ z czasem szybko stają się kruche. Co należy przygotować przed przygotowaniem ciasta?
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Przepis na bliny. Ten ukraiński przysmak sprawdzi się na słodko i na słono
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- trzy czwarte szklanki mąki gryczanej,
- dwie szklanki mleka,
- trzy jajka,
- pół łyżeczki soli,
- 30 g drożdży,
- płaska łyżka cukru,
- dwie łyżki masła,
- olej do smażenia.
Jak zrobić bliny? Wymieszaj składniki i smaż placki na patelni
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszaj z połową łyżki cukru, wlej ćwierć litra letniego mleka, dodaj łyżkę mąki pszennej i ucieraj ciasto do momentu, w którym nie będą już pojawiały się grudki. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. Powinno zwiększyć objętość o połowę.
- Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj żółtka i rozpuść masło na patelni. Ciasto połącz z roztopionym masłem, utartymi żółtkami, solą i resztą cukru. Stopniowo dodawaj resztę mąki pszennej, mąkę gryczaną i ćwierć litra mleka.
- Rozrabiaj ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję i odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około dwie godziny.
- Po tym czasie białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do ciasta.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej cienkie placki.
Bliny należy zacząć przyrządzać około trzy godziny przed ich podaniem. Mogą być serwowane zarówno na słodko, jak i na słono. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl