Lato to idealny moment na przygotowanie przetworów na zimę. Jednym z sezonowych warzyw, które można wykorzystać do ich przyrządzenia, jest cukinia. Aby miała wyśmienity smak, warto połączyć ją ze specjalnymi przyprawami i innymi warzywami o intensywnym aromacie. W ten sposób powstanie wyjątkowy dodatek do obiadu.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Cukinia w słoikach to świetny pomysł na zimę. Koniecznie dodaj te przyprawy
Do przyrządzenia cukinii w słoikach niezbędne będą seler, chrzan, gorczyca, ocet, cukier i miód. Poza tym warto dodać do nich przyprawy takie jak słodka papryka, sól i suszona ostra papryka. Takie połączenie smaków sprawi, że z cukinia będzie znikała w mgnieniu oka.
Składniki:
- trzy duże cukinie,
- biała cebula,
- kawałek selera,
- kilka ziaren gorczycy,
- kawałek chrzanu,
- półtorej szklanki octu,
- pół szklanki cukru,
- łyżka miodu,
- półtora litra wody,
- dwie łyżki soli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka suszonej ostrej papryki.
Cukinia nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć warzywa w słoikach i zalać je zalewą
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z cukrem, octem, solą, suszoną papryką i miodem. Wymieszaj dokładnie całość.
- Cukinię umyj i pokrój w plastry albo w kostkę. Seler i chrzan umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w plastry.
- Ułóż warzywa w wyparzonych słoikach i dodaj do nich ziarna gorczycy.
- Zalej cukinię z selerem i chrzanem przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj cukinię w słoikach przez około dziesięć minut.
Cukinia ze słoika będzie wyśmienitym dodatkiem do obiadu, w szczególności do potraw mięsnych. Sprawdzi się też jako znakomita przekąska między posiłkami, można też dodawać ją do kanapek. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.p