Cukinia w słoikach z tymi przyprawami będzie miała idealny smak. To doskonały pomysł na zimę

Szukasz pomysłu na przetwory z sezonowych warzyw? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na cukinię w słoikach. Jej smak będzie komponował się doskonale z różnymi zimowymi potrawami. Warto połączyć ją z kilkoma przyprawami, dzięki którym będzie miała wyjątkowy smak.

Lato to idealny moment na przygotowanie przetworów na zimę. Jednym z sezonowych warzyw, które można wykorzystać do ich przyrządzenia, jest cukinia. Aby miała wyśmienity smak, warto połączyć ją ze specjalnymi przyprawami i innymi warzywami o intensywnym aromacie. W ten sposób powstanie wyjątkowy dodatek do obiadu. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Cukinia w słoikach to świetny pomysł na zimę. Koniecznie dodaj te przyprawy

Do przyrządzenia cukinii w słoikach niezbędne będą seler, chrzan, gorczyca, ocet, cukier i miód. Poza tym warto dodać do nich przyprawy takie jak słodka papryka, sól i suszona ostra papryka. Takie połączenie smaków sprawi, że z cukinia będzie znikała w mgnieniu oka.

Składniki:

  • trzy duże cukinie,
  • biała cebula,
  • kawałek selera,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kawałek chrzanu,
  • półtorej szklanki octu,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka miodu,
  • półtora litra wody,
  • dwie łyżki soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka suszonej ostrej papryki.

Cukinia nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy ułożyć warzywa w słoikach i zalać je zalewą

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę z cukrem, octem, solą, suszoną papryką i miodem. Wymieszaj dokładnie całość.
  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry albo w kostkę. Seler i chrzan umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz z łupin i pokrój w plastry.
  3. Ułóż warzywa w wyparzonych słoikach i dodaj do nich ziarna gorczycy. 
  4. Zalej cukinię z selerem i chrzanem przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzuj cukinię w słoikach przez około dziesięć minut.

Cukinia ze słoika będzie wyśmienitym dodatkiem do obiadu, w szczególności do potraw mięsnych. Sprawdzi się też jako znakomita przekąska między posiłkami, można też dodawać ją do kanapek. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.p

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.