Ciągle tylko placki i leczo, ale to w tej wersji cukinia jest bombowa. Nie zapomnij o słodkim dodatku

Cukinia to warzywo, które na szczęście można znaleźć w sklepach przez cały rok, ale umówmy się - najlepiej smakuje latem. Co zrobić z cukinii, kiedy placków mamy przesyt, leczo już nam się przejadło, a faszerowana już niczym nie zaskakuje? A co powiecie na cukinię w miodzie? Mówię wam, jest genialna, a z piwnicy cały zapas znika w kilka dni.

Więcej przepisów na letnie przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Cukinia w miodzie obowiązkowy punkt na liście przetworów do zrobienia latem. Jest delikatna, nie za słodka, powiedziałabym nawet, że bardziej kwaśna, a to przez zalewę. Możesz ją zrobić na dwa sposoby - albo pociąć cukinię w grubsze paski, albo w grubą kostkę. Niezależnie od tego, co wybierzesz, zawsze będzie pyszna. To idealne uzupełnienie sałatek lub zwykły dodatek do pieczonego kurczaka albo kotletów. 

Cukinia w miodzie - wszystkie słoiczki znikną w okamgnieniu

Składniki:

  • ok. 2 kg młodej cukinii, najlepiej takiej, która nie ma jeszcze twardych pestek
  • 250 ml octu
  • 1250 ml wody (na oko to 5 pełnych szklanek)
  • 2 czubate łyżki soli
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki ziaren pieprzu
  • pełna łyżka ziaren gorczycy

Cukinia w zalewie miodowej - sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj. Nie obieraj jej je skórki. Następnie pokrój na kawałki.
  2. W garnku przygotuj zalewę. Wlej wodę, ocet, dodaj sól, pieprz, miód oraz gorczycę. Zagotuj całość. 
  3. Gorącą zalewą zalej słoiki, szczelnie zakręć i szybko odwróć dnem do góry, by słoiki się zassały. Pozostaw w cieple do całkowitego ostygnięcia. 

Wskazówka: Dodatkowo możesz zapasteryzować słoiki z cukinią. Pamiętaj jednak, że czas pasteryzacji cukinii we wrzątku powinien być krótki, inaczej warzywo zmięknie. Spokojnie wystarczą 2-3 minuty od zagotowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.