Więcej przepisów na dania z fasolką szparagową znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szukasz przepisu na fasolkę szparagową, ale wolisz coś innego niż jędrne strączki polane masłem i oprószone bułką tartą? Cóż, to warzywo ma duży potencjał i my dziś podpowiemy wam, jak zrobić z niego najlepszą zupę. Zupa z fasolki szparagowej jest bardzo łatwa w przygotowaniu i naprawdę przepyszna. Jeśli masz pod ręką trochę rosołu, to czas przygotowania skróci się do kilkunastu minut. Pomidorowa nie ma szans w starciu z zupą z fasolki na rosole.
Zupa z fasolki szparagowej - przepis na idealny letni obiad
Składniki:
- ok. 2 l rosołu (najlepiej drobiowego lub mieszanego - rosół wołowy może być za ciężki)
- ok. 500 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
- niewielki por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 ziemniaki
- masło
- śmietana
- sól, pieprz, listek laurowy
- posiekana natka lub koperek
Sposób wykonania:
- Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekanego pora i zeszklij go. Dodaj także marchewkę pokrojoną w talarki i pietruszkę. Całość chwilę podsmażaj.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażaj warzywa na średniej mocy palnika, aż ziemniaki zaczną się robić złote.
- Podsmażone warzywa zalej rosołem, zmniejsz ogień i dodaj listek laurowy. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zaczną robić się miękkie.
- Dodaj pokrojoną fasolkę szparagową i gotuj do miękkości. Następnie zabiel zupą zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak zupy z fasolki, dodaj odrobinę curry i słodkiej lub ostrej papryki. Jeśli jednak nie masz pod ręką rosołu, a masz ochotę na zupę z fasolki, przygotuj bulion z dwóch ćwiartek i indyczego skrzydła oraz mnóstwa warzyw.