Zupa z fasolki szparagowej - przepis. Zrób ją na rosole, a pamięć o pomidorowej odejdzie w siną dal

Zupa z fasolki szparagowej to chyba jedno z najlepszy dań, jakim możemy cieszyć się latem. Oczywiście taką zupę można zrobić także z fasolki mrożonej, jednak umówmy się - to nie to samo. Jak ją zrobić, żeby była idealna? Wykorzystaj wczorajszy rosół. Spróbujesz raz i szybko zapomnisz o pomidorowej.

Więcej przepisów na dania z fasolką szparagową znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szukasz przepisu na fasolkę szparagową, ale wolisz coś innego niż jędrne strączki polane masłem i oprószone bułką tartą? Cóż, to warzywo ma duży potencjał i my dziś podpowiemy wam, jak zrobić z niego najlepszą zupę. Zupa z fasolki szparagowej jest bardzo łatwa w przygotowaniu i naprawdę przepyszna. Jeśli masz pod ręką trochę rosołu, to czas przygotowania skróci się do kilkunastu minut. Pomidorowa nie ma szans w starciu z zupą z fasolki na rosole.

Zupa z fasolki szparagowej - przepis na idealny letni obiad

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu (najlepiej drobiowego lub mieszanego - rosół wołowy może być za ciężki)
  • ok. 500 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej
  • niewielki por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • masło
  • śmietana
  • sól, pieprz, listek laurowy
  • posiekana natka lub koperek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj szeroki garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekanego pora i zeszklij go. Dodaj także marchewkę pokrojoną w talarki i pietruszkę. Całość chwilę podsmażaj. 
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażaj warzywa na średniej mocy palnika, aż ziemniaki zaczną się robić złote. 
  3. Podsmażone warzywa zalej rosołem, zmniejsz ogień i dodaj listek laurowy. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki zaczną robić się miękkie. 
  4. Dodaj pokrojoną fasolkę szparagową i gotuj do miękkości. Następnie zabiel zupą zahartowaną śmietaną, w razie potrzeby dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. 

Jeśli chcesz dodatkowo podkręcić smak zupy z fasolki, dodaj odrobinę curry i słodkiej lub ostrej papryki. Jeśli jednak nie masz pod ręką rosołu, a masz ochotę na zupę z fasolki, przygotuj bulion z dwóch ćwiartek i indyczego skrzydła oraz mnóstwa warzyw.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.