Rosół, który kwaśnieje, można uratować? Dawniej wierzono, że podczas burzy lepiej nie gotować zup

Kwaśny rosół to zmora niejednej pani domu. Ugotowany wywar, który zbyt późno trafił to lodówki, zrobił się niezdatny do spożycia. Dlaczego? Nasze babcie i mamy wierzyły, że to za sprawą burzy, toteż przestrzegały przed gotowaniem jakichkolwiek zup w czasie nawałnic. Czy w XXI wieku nadal powinniśmy obawiać się wyładowań atmosferycznych i trzymać z daleka od kuchni?

Rosół, który kwaśnieje, należy od razu wylać. Ugotowany wywar nie nadaje się już do spożycia, ponieważ możemy się nabawić żołądkowych dolegliwości. Nasze babcie i mamy wierzyły, że za kwaśny rosół odpowiada nic innego, jak burza. Deszcz, grzmoty, błyski i pioruny - to właśnie przez nie ugotowany wywar z mięsa i warzyw miałby się zepsuć? Mit czy prawda? Wyjaśniamy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Kwaśny rosół po burzy. Ile w tym prawdy?

Czy można uratować kwaśny rosół? Jeśli zadziałamy szybko, dodając do wywaru odrobinę sody oczyszczonej, jednak w większości przypadków może być już za późno i zupę będzie trzeba wylać. Dawniej wierzono, że za przyczyną skwaśniałego rosołu stoi burza. Dziś jednak uśmiechamy się na taki pomysł, zupełnie nie łącząc wyładowania atmosferycznego z garnkiem wywaru. Jednak może w ludowym przesądzie jest nieco prawdy?

Gotując rosół w dużym garze, z reguły zostawiamy zupę, aby nieco przestygła, zanim wstawimy ją do lodówki. Przed laty wierzono, że jeśli przyjdzie burza - rosół skwaśnieje. Jest nieco w tym prawdy. Okazuje się, że chwilę przed burzą robi się duszno i parno, a to sprzyja namnażaniu bakterii. Jeśli pozostawiony do wystygnięcia rosół, będzie stał na powietrzu zbyt długo, może skwaśnieć. Dlaczego? Bo schładzanie zupy w wysokich temperaturach, które panują za oknem (na chwilę przed burzą) - trwa nieco dłużej.  

To samo dzieje się z innymi produktami, które w czasie upalnych dni, nie są odpowiednio przechowywane w lodówce, albo za późno do niej wstawione.

Zatem jak uniknąć skwaśniałego rosołu latem? Wystarczy miska z zimna wodą, do której wstawiamy garnek z wywarem, a całość umieszczamy w zacienionym miejscu. Pamiętajmy, że im szybciej zupa powędruje do lodówki - tym lepiej. Warto też pamiętać, żeby nie przykrywać garnka pokrywką, kiedy stygnie.

Więcej o: