Ewa Wachowicz dodaje do rosołu zaskakujący składnik. Używa ich zamiast makaronu

Ewa Wachowicz dla wielu osób jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym. Fani prezenterki lubią odtwarzać jej przepisy, ponieważ są proste i sprawdzone. W swoich zbiorach Wachowicz ma przepis na rosół, który podaje inaczej niż wszyscy. Zamiast makaronu dodaje inny składnik. Potrzebne wam będą m.in. mąka, jajko oraz kiełbasa.

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Ewa Wachowicz od lat prowadzi autorski program kulinarny "Ewa gotuje". Zaprezentowała w nim już setki, jeśli nie tysiące przepisów, które odtwarzają jej fani z całej Polski. Jeśli ktoś nie będzie mógł obejrzeć danego odcinak lub przegapi go, może też zajrzeć na oficjalną stronę gwiazdy, na której zebrane są wszystkie przepisy z programu. Wśród nich jest też przepis na rosół z pierożkami. Dla części osób może to być zaskakujący dodatek, biorąc pod uwagę, że zazwyczaj je się go z makaronem (choć są i tacy, którzy dodają do rosołu ziemniaki).

Czym nadziane są pierożki, z którymi Ewa Wachowicz podaje rosół. Tu kolejne zaskoczenie, bo jest to składnik, który owszem jako farsz sprawdza się bardzo dobrze, ale raczej mało komu przychodzi na myśl, gdy mowa o rosole. Chodzi o białą kiełbasę. Przepis pochodzi z oficjalnej strony gwiazdy.

Zobacz wideo Zobaczcie też przepis na ciasto spod widelca Ewy Wachowicz, który odtworzyliśmy w naszej kuchni

Rosół Ewy Wachowicz z pierożkami z kiełbasą

Składniki:

  • garnek domowego rosołu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • jajko,
  • biała kiełbasa ze słoika,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Rosół robicie tak jak zwykle, według ulubionego przepisu. Gdy już macie gotowy, zabieracie się za robienie pierożków. Do mąki wlewamy stopniowo wrzątek i mieszamy składniki nożem, żeby się nie poparzyć. Gdy już powstaną kluchy, dodajemy jajko. Siekamy, a potem wyrabiamy ciasto. Można podsypać mąką, jeśli jest taka konieczność. Przykrywamy je i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie dzielimy je na pół i rozwałkowujemy każdą część. Wycinamy prostokąty i na każdy nakładamy farsz, czyli rozdrobnioną białą kiełbasę ze słoika. Sklejamy ciasto dokładnie, żeby pierożki się nie rozpadły. Powinny mieć kształt kwadratów. Można je ozdobić na brzegach falbanką lub zrobić wzorek widelcem. 

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Potem wyławiamy je i odcedzamy na sitku. Układamy w głębokich talerzach i zalewamy rosołem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Więcej o: