Ten składnik sprawi, że knedle będą miękkie i wyraziste. To zapomniany produkt, o którym warto przypomnieć

Knedle z owocowym nadzieniem to letni przysmak, po który sięga wiele osób, gdy tylko zrobi się cieplej. Wersja bez ziemniaków nie dla każdego może być oczywista, ale zastąpienie tego składnika innym tylko nadaje wyjątkowości tej potrawie. Wachowicz pokazała, jak przygotować taką wersję i trzeba przyznać, że jest naprawdę pyszna.
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Ewa Wachowicz lubi eksperymentować w kuchni i pokazywać różne sposoby na znane nam potrawy. Na swojej oficjalnej stronie internetowej zdradziła przepis na letnie knedle, które w środku mają niespodziewane nadzienie. Do przygotowania tego dania wykorzystała morele, po które mało kto sięga. Dzięki temu nadała świeżości tradycyjnemu daniu i pokazała, że można je zrobić inaczej. Dodatkowo wszystkie kluski obtoczyła w specjalnej panierce, która tylko podkręciła smak całości.

Przepis na knedle z morelami od Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto

  • 400 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 30 g masła,
  • pół laski wanilii,
  • sok z połówki cytryny,
  • 200 g bułki tartej.

Składniki na mus

  • 15 świeżych moreli,
  • pół laski wanilii,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 2 łyżki cukru.

Składniki na nadzienie

  • 8 świeżych moreli,
  • 8 kostek cukru.

Składniki na panierkę

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 100 g masła,
  • 70 g cukru.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie knedli zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wrzuć przeciśnięty przez praskę twaróg, dodaj do niego jajka i wanilię. Wszystko dokładnie z sobą wymieszaj.
  2. Do tak powstałej masy dodaj cukier, masło, wyciśnięty sok z cytryny i bułkę tartą. Ciasto wyrób przy użyciu rąk, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
  3. W tym czasie przygotuj panierkę. Masło umieść w rondelku i wsyp do niego cukier. Składniki gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy i smaż je przez około 4 minuty.
  4. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka uformuj kulkę i delikatnie je rozpłaszcz.
  5. Używając świeżych owoców, umyj je i usuń pestki. W miejscu pestki umieść kostkę cukru i szczelnie obtocz morele w cieście, formując kule.
  6. Tak przygotowane knedle gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wyjęciu obtocz w przygotowanej panierce.
  7. Podawaj z musem morelowym. Aby go zrobić, umyj i pozbądź się pestek z owoców, a następnie umieść je w garnuszku. Dodaj wanilię, sok z cytryny i cukier. Wszystko zagotuj do momentu rozpadu moreli. Aby mus miał lepszą konsystencję zblenduj go. Podawaj na ciepło.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.