Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zaczynasz swoją przygodę z kiszeniem ogórków i chcesz, żeby wyszły jędrne, chrupiące i pyszne? A może kisisz je już od lat, ale czasami wychodzą miękkie i puste? Cóż, powodów, dla których ogórki wychodzą niesmaczne, jest kilka i na większość nie mamy wpływu (na przykład warunki pogodowe lub glebowe). Jednak jest pewien sposób, który pozwoli ci nabrać pewności, że wszystko robisz dobrze i ogórki na pewno będą pyszne. Chodzi o moczenie ich przed kiszeniem w zimnej wodzie.
Jeśli masz już ogórki najwyżej jakości kupione u lokalnego hodowcy lub masz całe wiadro pysznych ogórków ze swojego ogrodu, najpierw dokładnie je oczyść z piasku i innych zabrudzeń i przeprowadź selekcję. Odrzuć wszystkie ogórki, które noszą ślady pleśni, są lekko pożółkłe lub przerośnięte. Następnie włóż je do miski z lodowatą wodą i pozostaw na 2-3 godziny. Moczenie sprawi, że ogórki "zamkną" się i podczas kiszenia nie wypłynie z nich sok pod wpływem fermentacji. Dzięki temu będą zawsze jędrne i chrupiące.
Składniki:
Nie podam tutaj określonych proporcji dotyczących ilości ogórków, skupimy się jednak na zawartości słoików - ile czego należy dodać do jednego słoika z ogórkami.
Takie ogórki są nie tylko pyszne i chrupiące, ale także bardzo zdrowe. Pamiętaj także, żeby nie wylewać wody z ogórków kiszonych, ponieważ to bogate źródło witamin i przyjaznych bakterii probiotycznych.