-
Haps
-
Jak przygotować
- Francuski klasyk, który dzięki bajce zna cały świat. Może konkurować z naszym klasycznym leczo
Francuski klasyk, który dzięki bajce zna cały świat. Może konkurować z naszym klasycznym leczo
Leczo, które znamy i kochamy jest pysznym daniem, przy którym nie można przejść obojętnie. Jednak okazuje się, że może mieć konkurencji w potrawie pochodzącej z Francji. Wiele osób może ją znać z urokliwej bajki dla dzieci. Połącz te składniki, a przekonasz się, co jest lepsze.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Ratatuj (ratatouille) to danie pochodzące z Francji, które podawane jest w wersji wegetariańskiej. Podstawą tej potrawy jest bakłażan, cebula, cukinia, pomidory, papryka i czosnek. Nie można również zapomnieć o dużej ilości przypraw i ziół. Pomimo że nie dodaje się do niego mięsa, jest bardzo pożywny i sycący. Można go serwować z pieczywem, lub pieczonymi ziemniakami. Jednak bez dodatkowych produktów smakuje równie pysznie. Wiele osób kojarzy tę potrawę ze znanej bajki, której tytułem jest właśnie nazwa tego dania. Jeśli jesteś fanem tej kultowej produkcji, koniecznie musisz spróbować swoich sił w przygotowaniu ratatuj.
Przepis na francuskie ratatouille
Składniki
- duża cukinia,
- 2 bakłażany,
- 4 duże pomidory,
- 3 średnie cebule,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- łyżka ziół prowansalskich,
- garść świeżej pietruszki.
Sposób przygotowania
- Bakłażana i cukinię przemyj i pokrój w plastry o zbliżonej do siebie grubości. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Obie papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Pomidory przemyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj ją z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pierzem. Na koniec polej mieszankę oliwą z oliwek.
- Pomidory przenieś na patelnię, na której znajduje się łyżka oliwy. Podsmażaj je do momentu wypuszczenia soków. Posyp solą, pieprzem i niewielką ilością ziół.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj niewielką ilością tłuszczu. Przelej do niego przygotowane pomidory.
- Teraz czas na ułożenie reszty warzyw. Naprzemiennie układaj w naczyniu cukinie, bakłażana, cebulę i papryki. Wierzch polej wcześniej przygotowaną mieszanką czosnku z ziołami i przyprawami.
- Tak przyrządzone danie włóż do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. W tym czasie warzywa powinny się zarumienić.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl