Pierogi to bez wątpienia jedno z ulubionych dań obiadowych Polaków. Istnieje mnóstwo sposobów ich podawania, jak i pomysłów na farsz. Tym razem popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka o swojego kanału na YouTube zaprosiła Ukrainkę od wielu lat mieszkającą w Polsce, panią Marię, która zademonstrowała, jak robi się robi je we Lwowie.
Według obliczeń dziennikarki porcja pierogów bez mięsa z kaszą gryczaną z twarogiem i cebulką powinna kosztować nie więcej niż 1,50 zł, natomiast z dodatkiem boczku - 2,30 zł! Jak zatem widać, można gotować obiady i smacznie i tanio.
Zobacz wideo
Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Obiad za dwa złote, czyli pierogi lwowskie. Składniki
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej;
- 250 g twarogu;
- ząbek czosnku;
- szczypta soli;
- szczypta pieprzu;
- cebula;
- opcjonalnie boczek do okrasy.
Do ciasta:
- pół kg mąki;
- jajko;
- woda.
Kuchnia ukraińska - koniecznie trzeba spróbować!
Obiad za dwa złote, czyli pierogi lwowskie. Wykonanie (porcja na ok. 60 pierogów)
- Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na maśle lub na oleju.
- Dodajemy do cebuli ugotowaną kaszę gryczaną i kostkę twarogu.
- Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.
- Przygotowujemy ciasto i faszerujemy kaszą z twarogiem, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
- Pierogi lwowskie możemy okrasić podsmażoną cebulką z boczkiem.
Pielmieni - przepis, dzięki któremu rozsmakujesz się w pierogach z mięsem
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc