Obiad za dwa złote? To może się udać. Katarzyna Bosacka ma pomysł na pierogi rodem ze Lwowa

Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube postanowiła podzielić się przepisem na pierogi według receptury pani Marii Popko ze Lwowa, która już od ponad 20 lat mieszka w Polsce. Przygotowanie jest bardzo tanie, a efekt jest znakomity.

Pierogi to bez wątpienia jedno z ulubionych dań obiadowych Polaków. Istnieje mnóstwo sposobów ich podawania, jak i pomysłów na farsz. Tym razem popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka o swojego kanału na YouTube zaprosiła Ukrainkę od wielu lat mieszkającą w Polsce, panią Marię, która zademonstrowała, jak robi się robi je we Lwowie. 

Według obliczeń dziennikarki porcja pierogów bez mięsa z kaszą gryczaną z twarogiem i cebulką powinna kosztować nie więcej niż 1,50 zł, natomiast z dodatkiem boczku - 2,30 zł! Jak zatem widać, można gotować obiady i smacznie i tanio.

Zobacz wideo Byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Obiad za dwa złote, czyli pierogi lwowskie. Składniki

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej;
  • 250 g twarogu;
  • ząbek czosnku;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu;
  • cebula;
  • opcjonalnie boczek do okrasy.

Do ciasta:

  • pół kg mąki;
  • jajko;
  • woda.

Obiad za dwa złote, czyli pierogi lwowskie. Wykonanie (porcja na ok. 60 pierogów)

  1. Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na maśle lub na oleju.
  2. Dodajemy do cebuli ugotowaną kaszę gryczaną i kostkę twarogu.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem dla smaku.
  4. Przygotowujemy ciasto i faszerujemy kaszą z twarogiem, a następnie gotujemy w osolonej wodzie.
  5. Pierogi lwowskie możemy okrasić podsmażoną cebulką z boczkiem.
 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.