Puszyste sernik, który nigdy się nie znudzi ma wyjątkowy spód. To inne znane ciastko

Sernik to bez wątpienia król cukierniczy. Mało kto nie lubi tego aksamitnego ciasta. W połączeniu z jeszcze jednym wypiekiem smakuje wręcz obłędnie. Takie połączenie jest znakomite.

Sernik to kultowe ciasto, bez którego święta stają się jakieś puste. Aksamitnie twarogowy, a z dodatkiem ekstraktów owocowych również bardzo aromatyczny. Aby podkręcić jego smak można wykorzystać jeszcze jeden wypiek. Są nimi pierniczki, które po zmieleniu i wymieszaniu z roztopionym masłem stają się perfekcyjnym spodem dla masy serowej. Takie połączenie zwali z nóg niejednego smakosza tego ciasta

Zobacz wideo Piernik na święta z twistem, czyli ciasto z cukinii

Przepis na sernik na piernikowym spodzie

Składniki na spód

  • 100 g herbatników,
  • 150 g pierniczków korzennych,
  • 2 łyżki przyprawy do piekarnika,
  • 90 g masła,
  • ¾ szklanki orzechów włoskich.

Składniki na sernik

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 250 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 jajek,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka ekstraktu pomarańczowego.

Sposób przygotowania spodu

  1. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i umieść je w wyższym naczyniu. Za pomocą blendera zmiksuj.
  2. Do zmiksowanych orzechów dodaj herbatniki, ciasta korzenna oraz przyprawę do piernika, również zmiksuj.
  3. W rondelku roztop masło i dodaj je do piaskowej mieszanki.
  4. Gotowy spód przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Utłucz gładką taflę za pomocą szklanki.

Sposób przygotowania sernika

  1. Miękkie masło rozbij za pomocą miksera. Żółtka oddziel od białek i stopniowo dodawaj żółtka do masła cały czas miksując.
  2. Następnie dodawaj stopniowo do mieszanki cukier puder i miksuj do dokładnego połączenia składników.
  3. Zmniejsz obroty miksera i zacznij powoli dodawać twaróg.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru wanilinowego, mąki ziemniaczanej i ekstraktów. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej wcześniej masy.
  6. Masę sernikową wylej do formy,  wyłożona piernikowym spodem.
  7. Piecz przez około 60 minut w rozgrzanym do 170 piekarniku.
  8. Po upieczeniu pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku do ostudzenia.
  9. Wierzch polej polewą czekoladową lub posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA