Przepis na ptysie z kremem. Będą smakować jak te z lat 90. Lekkie, kruche i delikatne

Przepis na ptysie nie jest skomplikowany. Wiele zależy jednak od oczekiwanego efektu. Tym razem stawiamy na smaki z dzieciństwa. W latach 90. ten wyjątkowo słodki deser królował w cukierniach i podbijał serca. Jak zrobić je samodzielnie w domu, by wyszły takie jak dawniej? Oto sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym

Ptysie z kremem to przysmak, który pamiętamy z dawnych lat. Szczególnie w latach 90. XX wieku sklepy spożywcze, w których nieopodal kasy znajdowała się zaszklona lada cukiernicza, wypełnione były ptysiami z białym, puszystym kremem. Ich smak do dziś przywołuje same miłe wspomnienia. Jak go odtworzyć? Wystarczy wypróbować nasz przepis.

Przepis na ptysie z lat 90. Przywróć smaki z dzieciństwa

Dawne trendy wracają do łask. Nie tylko w zakresie mody zauważamy powrót do lat 90. Już przed sylwestrem styliści i wizażyści mówili o brokacie we włosach czy tapirowanych fryzurach. Jednak na tym nie koniec. Ci, którzy urodzili się właśnie w latach 90., poszukują smaków dzieciństwa. Przykładem są właśnie dawne ptysie z lekkim, białym kremem, oprószone na wierzchu cukrem pudrem. A wszystko to na chrupiącym ciastku. Jak je przyrządzić? Oto tradycyjny przepis na idealny deser.

Składniki na ciasto parzone:

  • 250 ml wody,
  • 125 g masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 4 jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej),
  • sól.

Krem z białek:

  • 6 białek,
  • 400 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • cukier puder.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ptysie z kremem. Przepis krok po kroku

  1. Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Dodajemy mąkę i na małym ogniu energicznie mieszamy całość za pomocą łyżki, tak aby pozbyć się grudek.
  3. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od garnka i zyska szklisty wygląd, to znak, że jest gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.
  4. Za pomocą łyżki wykładamy ciasto na blaszkę i formujemy gniazdka. Jedne większe, które będą bazą ptysi, drugie większe, które położymy na wierzch.
  5. Ptysie pieczemy w temperaturze 190 st. C. przez około 30 minut.
  6. W tym czasie przygotowujemy krem
  7. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż zgęstnieje i osiągnie temperaturę 120 st. C.
  8. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sok z cytryny. Stopniowo wlewamy syrop i ubijamy krem, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  9. Gotowy krem z białek wkładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy ptysie. Na wierzch kładziemy mały kawałek ptysiowego ciasta.
  10. Ptysie posypujemy cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA