Zobacz wideo Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym
Ptysie z kremem to przysmak, który pamiętamy z dawnych lat. Szczególnie w latach 90. XX wieku sklepy spożywcze, w których nieopodal kasy znajdowała się zaszklona lada cukiernicza, wypełnione były ptysiami z białym, puszystym kremem. Ich smak do dziś przywołuje same miłe wspomnienia. Jak go odtworzyć? Wystarczy wypróbować nasz przepis.
Przepis na ptysie z lat 90. Przywróć smaki z dzieciństwa
Dawne trendy wracają do łask. Nie tylko w zakresie mody zauważamy powrót do lat 90. Już przed sylwestrem styliści i wizażyści mówili o brokacie we włosach czy tapirowanych fryzurach. Jednak na tym nie koniec. Ci, którzy urodzili się właśnie w latach 90., poszukują smaków dzieciństwa. Przykładem są właśnie dawne ptysie z lekkim, białym kremem, oprószone na wierzchu cukrem pudrem. A wszystko to na chrupiącym ciastku. Jak je przyrządzić? Oto tradycyjny przepis na idealny deser.
Składniki na ciasto parzone:
- 250 ml wody,
- 125 g masła,
- szklanka mąki pszennej,
- 4 jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej),
- sól.
Krem z białek:
- 6 białek,
- 400 g cukru,
- 200 ml wody,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- cukier puder.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ptysie z kremem. Przepis krok po kroku
- Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy mąkę i na małym ogniu energicznie mieszamy całość za pomocą łyżki, tak aby pozbyć się grudek.
- Kiedy ciasto zacznie odchodzić od garnka i zyska szklisty wygląd, to znak, że jest gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.
- Za pomocą łyżki wykładamy ciasto na blaszkę i formujemy gniazdka. Jedne większe, które będą bazą ptysi, drugie większe, które położymy na wierzch.
- Ptysie pieczemy w temperaturze 190 st. C. przez około 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy krem.
- Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż zgęstnieje i osiągnie temperaturę 120 st. C.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sok z cytryny. Stopniowo wlewamy syrop i ubijamy krem, aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Gotowy krem z białek wkładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy ptysie. Na wierzch kładziemy mały kawałek ptysiowego ciasta.
- Ptysie posypujemy cukrem pudrem.