Więcej przepisów na pyszne dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej
Omlet biszkoptowy to idealne danie dla wszystkich, którzy lubią zarówno jajka, jak i domowe wypieki. Podany z owocami lub domowymi konfiturami smakuje wprost wyśmienicie. Przygotowując go, pamiętajcie, by dobrze ubić białka - podobnie jak w przepisie na biszkopt. Zapraszamy po przepis na omlet biszkoptowy.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek, przelewamy do osobnych miseczek. Białka ubijamy na sztywną pianę (po odwróceniu miseczki piana powinna cały czas pozostawać na dnie) z dodatkiem odrobiny soli. Następnie, wlewamy żółtka, dodajemy też mleko, mąkę i cukier. Wszystko dokładnie, ale dość szybko łączymy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy puszystą masę i smażymy z obu stron na rumiano. Omlet podczas smażenia powinien pięknie wyrosnąć.
Najlepsze dodatki do omletu biszkoptowego to oczywiście owocowe dżemy lub świeże owoce. Będzie też doskonale smakował z kremem czekoladowym lub orzechowym, miodem i bitą śmietaną. Potraktujcie swój omlet biszkoptowy jak małe ciasto, do którego możecie dodać ulubione dodatki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.