Przepis na omlet biszkoptowy. Kluczem do sukcesu jest krok z ubijaniem białek

Omlet biszkoptowy to ciekawa propozycja na sycące śniadanie lub kolację. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Efekt jest jednak wart wysiłku! Sprawdźcie, jak zrobić pyszny omlet biszkoptowy.

Więcej przepisów na pyszne dania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej

Omlet biszkoptowy to idealne danie dla wszystkich, którzy lubią zarówno jajka, jak i domowe wypieki. Podany z owocami lub domowymi konfiturami smakuje wprost wyśmienicie. Przygotowując go, pamiętajcie, by dobrze ubić białka - podobnie jak w przepisie na biszkopt. Zapraszamy po przepis na omlet biszkoptowy.

Omlet biszkoptowy - przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

Jak zrobić omlet biszkoptowy?

Białka oddzielamy od żółtek, przelewamy do osobnych miseczek. Białka ubijamy na sztywną pianę (po odwróceniu miseczki piana powinna cały czas pozostawać na dnie) z dodatkiem odrobiny soli. Następnie, wlewamy żółtka, dodajemy też mleko, mąkę i cukier. Wszystko dokładnie, ale dość szybko łączymy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy puszystą masę i smażymy z obu stron na rumiano. Omlet podczas smażenia powinien pięknie wyrosnąć.

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Jak podawać omlet biszkoptowy?

Najlepsze dodatki do omletu biszkoptowego to oczywiście owocowe dżemy lub świeże owoce. Będzie też doskonale smakował z kremem czekoladowym lub orzechowym, miodem i bitą śmietaną. Potraktujcie swój omlet biszkoptowy jak małe ciasto, do którego możecie dodać ulubione dodatki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA