Składniki (10porcji)
-
Ptysie
Masło - 7,5 dagMąka pszenna - 15 dagSól - szczyptaMleko 3.2 proc. - 1/4 lJajka - 2Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
-
Krem
Pomarańcze - 2Cytryna - 1Cukier - 6 łyżeczekŻelatyna - 3 łyżeczkiŚmietana kremówka 36 proc. - 25 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ptysie: Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Przesiewamy mąkę na papier. Mleko i sól dodajemy do masła. Gdy masa zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i przez chwilę mieszamy trzepaczką. Garnek pozostawiamy na gazie, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odklejać się od dna. Zdejmujemy garnek z płyty. Dodajemy jedno jajko, dobrze ucierając. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy proszek do pieczenia i drugie jajko. Dobrze mieszamy. Ciasto wkładamy porcjami do szprycerki i wyciskamy 10 grudek na natłuszczoną blachę, w odległości co 8 cm. Pieczemy ok. 30min w temp. 225°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekrawamy na pół. Krem: Owoce szorujemy szczoteczką. Z jednej pomarańczy i cytryny ocieramy skórkę na tarce. Wyciskamy sok ze wszystkich owoców. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z sokiem. Śmietankę ubijamy, dodając do niej po trochu cukier. Następnie, mieszając, dodajemy ją do soku z żelatyną. Wymieszany krem schładzamy przez parę godzin w lodówce. Chwilę przed podaniem napełniamy nim ptysie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory