Ptysie z kremem pomarańczowym

Magazyn Kuchnia 16.01.2020 14:56
(brak ocen)
OCEŃ
Ptysie z kremem pomarańczowym
Ptysie z kremem pomarańczowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ptysie: Masło rozpuszczamy w dużym garnku. Przesiewamy mąkę na papier. Mleko i sól dodajemy do masła. Gdy masa zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę i przez chwilę mieszamy trzepaczką. Garnek pozostawiamy na gazie, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odklejać się od dna. Zdejmujemy garnek z płyty. Dodajemy jedno jajko, dobrze ucierając. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy proszek do pieczenia i drugie jajko. Dobrze mieszamy. Ciasto wkładamy porcjami do szprycerki i wyciskamy 10 grudek na natłuszczoną blachę, w odległości co 8 cm. Pieczemy ok. 30min w temp. 225°C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekrawamy na pół. Krem: Owoce szorujemy szczoteczką. Z jednej pomarańczy i cytryny ocieramy skórkę na tarce. Wyciskamy sok ze wszystkich owoców. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z sokiem. Śmietankę ubijamy, dodając do niej po trochu cukier. Następnie, mieszając, dodajemy ją do soku z żelatyną. Wymieszany krem schładzamy przez parę godzin w lodówce. Chwilę przed podaniem napełniamy nim ptysie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA