Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]
Kopytka z mięsem to ciekawa alternatywa dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś tradycyjnego, ale w odmiennej formie. Ich przyrządzenie pozwoli nakarmić całą rodzinę. Sos pomidorowy doda całości niepowtarzalnego smaku.
Przepis na kopytka z mięsem i sosem pomidorowym
Kopytka są świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza jeśli z poprzedniego dnia zostało sporo ugotowanych ziemniaków. W ten sposób nie tylko nie marnujemy jedzenia, ale przyrządzamy potrawę o zupełnie innym smaku. Jeśli w domu są większe łasuchy, warto wypróbować przepis na kopytka z mięsem w sosie pomidorowym.
Kopytka:
- kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 25 g mąki pszennej,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- sól.
Sos z mięsem mielonym:
- 300 ml passaty pomidorowej,
- podwójna pierś z kurczaka,
- 200 g wieprzowiny,
- 300 g żółtego sera,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- czarny pieprz świeżo zmielony.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka z mięsem. Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Tworzymy kopczyk i formujemy w środku mały dołek. Wbijamy jajka, dodajemy sól. Wsypujemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto.
- Dzielimy ciasto na kopytka na mniejsze części. Wykonujemy wałeczki i kroimy na niewielkie kawałki.
- W wysokim garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez około trzy minuty.
- Mięso mielimy na średnich oczkach maszynki.
- Na patelnię wlewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy, aż się zeszkli, dodajemy czosnek. Wrzucamy mięso mielone, doprawiamy do smaku. Podsmażamy.
- Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy passatę pomidorową.
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Przekładamy ugotowane kopytka i całość zalewamy mięsem z pomidorami.
- Na wierzch ścieramy żółty ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Kopytka z mięsem w sosie pomidorowym pieczemy przez 15 minut.