Kopytka z mięsem. Zapiekane w pomidorach smakują obłędnie. Przepis, który przełamuje nudę w kuchni

Kopytka z mięsem to bardzo sycący obiad. Dodatek sosu pomidorowego i zapieczony ser na wierzchu nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Przyrządzając dużą porcję, możemy zapewnić posiłek dla całej rodziny nawet na dwa dni.
Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Kopytka z mięsem to ciekawa alternatywa dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś tradycyjnego, ale w odmiennej formie. Ich przyrządzenie pozwoli nakarmić całą rodzinę. Sos pomidorowy doda całości niepowtarzalnego smaku.

Przepis na kopytka z mięsem i sosem pomidorowym

Kopytka są świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza jeśli z poprzedniego dnia zostało sporo ugotowanych ziemniaków. W ten sposób nie tylko nie marnujemy jedzenia, ale przyrządzamy potrawę o zupełnie innym smaku. Jeśli w domu są większe łasuchy, warto wypróbować przepis na kopytka z mięsem w sosie pomidorowym.

Kopytka:

  • kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 25 g mąki pszennej,
  • 75 g mąki ziemniaczanej, 
  • sól.

Sos z mięsem mielonym:

  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 200 g wieprzowiny,
  • 300 g żółtego sera,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kopytka z mięsem. Przepis krok po kroku

  1. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Tworzymy kopczyk i formujemy w środku mały dołek. Wbijamy jajka, dodajemy sól. Wsypujemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto. 
  2. Dzielimy ciasto na kopytka na mniejsze części. Wykonujemy wałeczki i kroimy na niewielkie kawałki.
  3. W wysokim garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy kopytka, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez około trzy minuty.
  4. Mięso mielimy na średnich oczkach maszynki.
  5. Na patelnię wlewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy, aż się zeszkli, dodajemy czosnek. Wrzucamy mięso mielone, doprawiamy do smaku. Podsmażamy. 
  6. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodajemy passatę pomidorową. 
  7. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Przekładamy ugotowane kopytka i całość zalewamy mięsem z pomidorami. 
  8. Na wierzch ścieramy żółty ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
  9. Kopytka z mięsem w sosie pomidorowym pieczemy przez 15 minut. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA