Ryba zalega ci po świątecznych przygotowaniach? Nie wyrzucaj jej i stwórz ten obiad

Pozostałości z okresu świątecznego dalej można znaleźć w lodówkach. Najwięcej problemu może przysporzyć niewykorzystana ryba. Aby nie miała możliwości zmarnowania się przygotuj to danie obiadowe. Posmakuje każdemu.

Święta bez ryb nie mogą się odbyć. W porównaniu do całego roku to w grudniu przygotowuje się ich najwięcej. Niestety wielkie przygotowania mają to do siebie, że nie wszystkie potrawy, albo części składników zostaną zjedzone. Jeśli po świątecznych przygotowaniach pozostała ci ryba i nie masz pomysłu co możesz z niej ugotować, podpowiadamy, że najlepszym rozwiązaniem będzie zupa. Dzięki temu, że dodasz do niej wszystkie resztki oraz warzywa, stworzysz nowe danie, które będziesz mógł podać na obiad. Dodatkowo pozbędziesz się składników, które w innym wypadku wylądowałyby w koszu.

Przepis na zupę z pozostałości ryby

Składniki

  • resztki z pozostałości świątecznej ryby,
  • 4 marchewki,
  • ¼ selera,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek,
  • 2 łyżki mąki,
  • śmietana 18%.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie pozostałości oczyść z potencjalnych nieczystości i ości. Umieść je wszystkie razem w garnku.
  2. Marchew, seler, cebulę oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do garnka z rybą. Pora przemyj, podziel na mniejsze części i również umieść ze wszystkimi produktami. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były zanurzone. Gotuj przez około 50 minut.
  3. Po tym czasie za pomocą sitka oddziel wszystkie warzywa i rybę od bulionu. Płyn wlej do garnka. Większe części warzyw pokrój, rybę podziel na kawałki. Wszystko ponownie umieść w bulionie.
  4. Do szklanki z zimną wodą wsyp mąkę i roztrzep tak, by pozbyć się grudek. Powstałą mieszankę dodaj do bulionu, cały czas mieszając. Następnie w miseczce umieść 3 łyżki śmietany i 3 łyżki wywaru. Dokładnie wymieszaj i zabiel tym zupę. Na samym końcu posiekaj koperek i udekoruj nim potrawę.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.