Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to danie, które wywołuje wiele dyskusji. Jedni je kochają i mogą zajadać się nim bez przerwy, inni go zupełnie nie znoszą. Jednak warto zapoznać się z przepisem na gołąbki. Potrawa świetnie skomponuje się z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie jest banalnie proste, ale wymaga trochę cierpliwości.
Zobacz wideo
Przepisy na lemoniadę
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Robot z Żabki miał robić hot dogi, ale go to przerosło. "Mam to wziąć?"
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - przygotuj odpowiednie składniki
Produkty na gołąbki:
- 500 g mielonego mięsa,
- cebula,
- jajko,
- 150 g ryżu,
- sól,
- pieprz,
- główka młodej kapusty,
- trzy ziarenka ziela angielskiego,
- liść laurowy.
Składniki na sos pomidorowy:
- łyżka mąki pszennej,
- dwie łyżki słodkiej śmietany 30 proc.,
- dwie łyżki przecieru pomidorowego,
- 1/3 szklanki wody.
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - przepis na pożywny obiad
- Zagotuj wodę z solą w garnku. Z kapusty wytnij głąb, a pozostałą część sparz we wrzątku. Po kilku minutach zdejmij wierzchnie liście. Co chwilę obracaj i zdejmuj kolejne warstwy liści.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o wodzie. Jest lepszy sposób
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
- Mięso mielone połącz z ugotowanym ryżem, jajkiem i cebulą. Dopraw pieprzem. Składniki ugniataj ręką.
- Mięsny farsz układaj na liściach kapusty, kapustę zwijaj w roladki, a następnie podsmaż na oleju.
- Gołąbki podlej wodą, dołóż ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś do miękkości. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Śmietanę wymieszaj z mąką i przecierem. Wlej go do gotującego się mięsa i energicznie zamieszaj. Sos powinien być gęsty.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Mielone bez bułki. Sprawdź zamienniki, których nigdy byś nie użył