Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, czyli pomysł na pożywny obiad. Klucz to sparzenie kapusty

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to ciekawy pomysł na obiad. Sam przepis jest prosty, ale i nieco czasochłonny. Aby gołąbki wyszły idealne, ważne jest prawidłowe sparzenie kapusty.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to danie, które wywołuje wiele dyskusji. Jedni je kochają i mogą zajadać się nim bez przerwy, inni go zupełnie nie znoszą. Jednak warto zapoznać się z przepisem na gołąbki. Potrawa świetnie skomponuje się z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie jest banalnie proste, ale wymaga trochę cierpliwości.

Zobacz wideo Przepisy na lemoniadę

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - przygotuj odpowiednie składniki

Produkty na gołąbki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • cebula,
  • jajko,
  • 150 g ryżu,
  • sól,
  • pieprz,
  • główka młodej kapusty,
  • trzy ziarenka ziela angielskiego,
  • liść laurowy.

Składniki na sos pomidorowy:

  • łyżka mąki pszennej,
  • dwie łyżki słodkiej śmietany 30 proc.,
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1/3 szklanki wody.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - przepis na pożywny obiad

  1. Zagotuj wodę z solą w garnku. Z kapusty wytnij głąb, a pozostałą część sparz we wrzątku. Po kilku minutach zdejmij wierzchnie liście. Co chwilę obracaj i zdejmuj kolejne warstwy liści.
  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Mięso mielone połącz z ugotowanym ryżem, jajkiem i cebulą. Dopraw pieprzem. Składniki ugniataj ręką. 
  3. Mięsny farsz układaj na liściach kapusty, kapustę zwijaj w roladki, a następnie podsmaż na oleju.
  4. Gołąbki podlej wodą, dołóż ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś do miękkości. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Śmietanę wymieszaj z mąką i przecierem. Wlej go do gotującego się mięsa i energicznie zamieszaj. Sos powinien być gęsty.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.