Jak zrobić sos do gołąbków? Potrzebujesz kilku minut i aromatycznego dodatku, a smak cię oczaruje

Jak zrobić sos do gołąbków w wersji błyskawicznej? Przepis jest bardzo prosty - wystarczy wywar z gotowania gołąbków, koncentrat lub passata pomidorowa i pewien dodatek, który zdradziła mi ciocia. Odrobina świeżego lubczyku to niepozorny składnik, który zwykły sos pomidorowy zamieni w coś naprawdę pysznego. Twoje gołąbki z tym sosem już nigdy nie będą takie same.
Zobacz wideo

Wykonanie sosu do gołąbków to jeden z łatwiejszych przepisów. Wystarczy do wywaru, w którym gotowały się gołąbki dodać koncentrat lub przecier pomidorowy, doprawić, opcjonalnie zagęścić i gotowe. Jednak kiedy ostatnio robiłam sos pomidorowy, moja ciocia podpowiedziała, żebym poszła na ogród po lubczyk. Dodałam 2 gałązki i to wystarczyło, żeby zupełnie odmienić smak potrawy.

Jak zrobić sos do gołąbków? Bez lubczyku ani rusz

Składniki:

  • 2-3 szklanki wywaru, w którym gotowały się gołąbki
  • ok. 3/4 passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki koncentratu (opcjonalnie)
  • 2 gałązki lubczyku
  • sól, pieprz, 2-3 listki laurowe, szczypta suszonego oregano
  • mąka pszenna 

Sos pomidorowy do gołąbków - sposób wykonania

  1. Wywar gołąbkowy zagotuj z dodatkiem przypraw i dodaj passatę i koncentrat. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj lubczyk i gotuj na średniej mocy palnika, aż zioło zwiędnie i zmieni kolor. 
  3. Kiedy lubczyk zwiędnie, zapraw sos rozpuszczając 3-4 łyżki mąki w wodzie lub śmietanie i cienkim strumieniem wlewaj, cały czas mieszając.
  4. Kiedy sos będzie już odpowiednio gęsty, zdejmij go z ognia i polej nim gołąbki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA