Wykonanie sosu do gołąbków to jeden z łatwiejszych przepisów. Wystarczy do wywaru, w którym gotowały się gołąbki dodać koncentrat lub przecier pomidorowy, doprawić, opcjonalnie zagęścić i gotowe. Jednak kiedy ostatnio robiłam sos pomidorowy, moja ciocia podpowiedziała, żebym poszła na ogród po lubczyk. Dodałam 2 gałązki i to wystarczyło, żeby zupełnie odmienić smak potrawy.
Jak zrobić sos do gołąbków? Bez lubczyku ani rusz
Składniki:
- 2-3 szklanki wywaru, w którym gotowały się gołąbki
- ok. 3/4 passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki koncentratu (opcjonalnie)
- 2 gałązki lubczyku
- sól, pieprz, 2-3 listki laurowe, szczypta suszonego oregano
- mąka pszenna
Sos pomidorowy do gołąbków - sposób wykonania
- Wywar gołąbkowy zagotuj z dodatkiem przypraw i dodaj passatę i koncentrat. Wymieszaj całość.
- Dodaj lubczyk i gotuj na średniej mocy palnika, aż zioło zwiędnie i zmieni kolor.
- Kiedy lubczyk zwiędnie, zapraw sos rozpuszczając 3-4 łyżki mąki w wodzie lub śmietanie i cienkim strumieniem wlewaj, cały czas mieszając.
- Kiedy sos będzie już odpowiednio gęsty, zdejmij go z ognia i polej nim gołąbki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.