Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych obiadów gołąbki zasługują na szczególne wyróznienie - zwłaszcza te z tradycyjnego przepisu. Aromatyczny farsz zawinięty w liściach kapusty i polany ulubionym sosem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Smak jest bezkonkurencyjny, jednak przygotowanie często jest czasochłonne. Na szczęście znamy patent, by to zmienić!
Gołąbki to danie, które zna niemal każdy. Odpowiednio zrobione są aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne. Jak mawia wiele gospodyń, kluczem do sukcesu jest nie tylko farsz. Istotną rolę odgrywa także kapusta, która otula hojnie nałożone nadzienie. Przygotowanie dania w tradycyjny sposób jest dość czasochłonnym zajęciem, dlatego warto sięgnąć po znacznie szybsze sposoby.
Aby usprawnić przygotowanie gołąbków, warto zrezygnować z parzenia liści kapusty. Zajmuje to dużo czasu - warzywo musimy ostrożnie podzielić, zagotować wodę i zanurzać we wrzątku liście, pilnując czasu. Tymczasem wystarczy włożyć liście kapusty do mikrofalówki i podgrzewać kilka minut, wybierając najwyższą moc urządzenia. Efekt? Elastyczne i miękkie liście gotowe do przygotowania gołąbków.
Inną i równie efektowną metodą jest sparzenie liści w piekarniku. Wówczas z główki warzywa usuwamy głąb, liście przekłady do rękawa do pieczenia - ten z kolei szczenie zamykamy z jednej strony, napełniamy wodą i zamykamy. Tak przygotowany pakunek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie liście kapusty są gotowe do dalszej obróbki.
Warto wspomnieć o możliwości zamrożenia liści. Proces jest znacznie dłuższy, jednak daje sprawdzony efekt. Tak przygotowane warzywo jest bardzo elastycznie i nie rwie się podczas wypełniania farszem.