Zapomnij o parzeniu kapusty do gołąbków. Ten patent jest znacznie szybszy i bardziej efektowny

Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości w domowym menu. Fenomenalny smak wymaga jednak odrobiny poświęcenia i kilkuetapowego przygotowania. Aby znacznie usprawnić pracę, wystarczy zrezygnować z parzenia liści kapusty i zastosować jedną ze sprawdzonych metod.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych obiadów gołąbki zasługują na szczególne wyróznienie - zwłaszcza te z tradycyjnego przepisu. Aromatyczny farsz zawinięty w liściach kapusty i polany ulubionym sosem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Smak jest bezkonkurencyjny, jednak przygotowanie często jest czasochłonne. Na szczęście znamy patent, by to zmienić!

Zapomnij o parzeniu liści kapusty na gołąbki 

Gołąbki to danie, które zna niemal każdy. Odpowiednio zrobione są aromatyczne, sycące i wyjątkowo smaczne. Jak mawia wiele gospodyń, kluczem do sukcesu jest nie tylko farsz. Istotną rolę odgrywa także kapusta, która otula hojnie nałożone nadzienie. Przygotowanie dania w tradycyjny sposób jest dość czasochłonnym zajęciem, dlatego warto sięgnąć po znacznie szybsze sposoby.

Aby usprawnić przygotowanie gołąbków, warto zrezygnować z parzenia liści kapusty. Zajmuje to dużo czasu - warzywo musimy ostrożnie podzielić, zagotować wodę i zanurzać we wrzątku liście, pilnując czasu. Tymczasem wystarczy włożyć liście kapusty do mikrofalówki i podgrzewać kilka minut, wybierając najwyższą moc urządzenia. Efekt? Elastyczne i miękkie liście gotowe do przygotowania gołąbków

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Ekspresowe przygotowanie liści kapusty na gołąbki 

Inną i równie efektowną metodą jest sparzenie liści w piekarniku. Wówczas z główki warzywa usuwamy głąb, liście przekłady do rękawa do pieczenia - ten z kolei szczenie zamykamy z jednej strony, napełniamy wodą i zamykamy. Tak przygotowany pakunek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie liście kapusty są gotowe do dalszej obróbki. 

Warto wspomnieć o możliwości zamrożenia liści. Proces jest znacznie dłuższy, jednak daje sprawdzony efekt. Tak przygotowane warzywo jest bardzo elastycznie i nie rwie się podczas wypełniania farszem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.