Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne polskie gołąbki to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Ich przygotowanie wprawdzie zajmuje trochę czasu, ale jest łatwe i ciężko tu o błędy. Smak gołąbków zależy przede wszystkim od farszu - dobrze doprawionego mięsa i delikatnego ryżu. Tylko jaki ryż wybrać do gołąbków? Najlepsza będzie odmiana krótkoziarnista, ponieważ zawiera dużo skrobi i świetnie zwiąże farsz. Lepiej zatem zrezygnować z ryżu basmati czy ryżu brązowego na rzecz krótkoziarnistego ryżu parabolicznego lub nawet ryżu do risotto. Teraz kiedy mamy już wybrany ryż, możemy zacząć przygotowanie tradycyjnych gołąbków.
Błyskawiczne bułki - prosty przepis na domowe pieczywo. Zrobisz je w moment
Gołąbki - przepis:
Składniki:
- 800 g mielonej wieprzowiny
- 200 g ryżu krótkoziarnistego (na przykład ryżu paraboiled)
- 2 żółte cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 większa główka białej kapusty
- ok.2 litrów bulionu warzywnego lub wody
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina suszonego tymianku
- dodatkowo skrawki słoniny
Gołąbki - sposób wykonania krok po kroku:
- Zacznij od ugotowania ryżu. Ugotuj go na sypko w osolonej wodzie. Następnie przełóż go do miski i odstaw, by ostygł.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty ostrożnie wykrój głąb i sparz kapustę we wrzątku, aż liście będą łatwo odchodzić. Następnie odrywaj po kolei liście kapusty i układaj je na blacie, by wyschły. Zachowaj liście z wierzchu oraz te, które były blisko głąba.
- Do miski z ostudzonym ryżem dodaj mielone mięso i wbij jajko (ten krok nie jest niezbędny). Na dwóch łyżkach oleju lub masła zeszklij posiekaną cebulkę i dodaj ją do miski z farszem. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do farszu i całość dopraw do smaku przyprawami. Całość wymieszaj jak na kotlety mielone.
- Z liści kapusty odkrój zgrubienia i na środek nałóż porcję farszu. Następnie szczelnie zawiń każdy liść, najpierw boki złóż do środka i zawiń ciasno do końca liścia.
- Na dno szerokiego garnka ułóż skrawki słoniny i przykryj je liśćmi, które nie nadają się do zwinięcia. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego, dopraw liściem laurowym i zielem angielskim oraz szczyptą pieprzu. Układaj gołąbki warstwowo, każdą z warstw doprawiając przyprawami. Ostatnią warstwę przykryj pozostałymi liśćmi kapusty i zalej całość bulionem lub wodą. Gołąbki gotuj nie mniej niż godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
- Kiedy gołąbki się gotują, przygotuj sos, z którym chcesz je podać, szczególnie polecam sos pomidorowy.
Tak aksamitnych naleśników jeszcze nie jadłeś. Wystarczy zamienić mleko na maślankę
Tradycyjne smaki nie mają sobie równych a tak przygotowane gołąbki to chyba najlepszy obiad, jaki możemy sobie wyobrazić. Podawaj je z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo podsmażone na patelni - są naprawdę pyszne.