Gołąbki - przepis na tradycyjny przysmak. Jaki ryż będzie najlepszy?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków i bardzo często goszczą na naszych stołach. Dziś mamy dla was najprostszy, tradycyjny przepis na gołąbki, które smakują jak te, które robiły nasze babcie. Jak zrobić gołąbki? Ważny jest ryż, podpowiadamy, który będzie najlepszy.

Więcej tradycyjnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne polskie gołąbki to pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad. Ich przygotowanie wprawdzie zajmuje trochę czasu, ale jest łatwe i ciężko tu o błędy. Smak gołąbków zależy przede wszystkim od farszu - dobrze doprawionego mięsa i delikatnego ryżu. Tylko jaki ryż wybrać do gołąbków? Najlepsza będzie odmiana krótkoziarnista, ponieważ zawiera dużo skrobi i świetnie zwiąże farsz. Lepiej zatem zrezygnować z ryżu basmati czy ryżu brązowego na rzecz krótkoziarnistego ryżu parabolicznego lub nawet ryżu do risotto. Teraz kiedy mamy już wybrany ryż, możemy zacząć przygotowanie tradycyjnych gołąbków.

Gołąbki - przepis:

Składniki:

  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g ryżu krótkoziarnistego (na przykład ryżu paraboiled)
  • 2 żółte cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 większa główka białej kapusty
  • ok.2 litrów bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina suszonego tymianku
  • dodatkowo skrawki słoniny 

Gołąbki - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Zacznij od ugotowania ryżu. Ugotuj go na sypko w osolonej wodzie. Następnie przełóż go do miski i odstaw, by ostygł.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty ostrożnie wykrój głąb i sparz kapustę we wrzątku, aż liście będą łatwo odchodzić. Następnie odrywaj po kolei liście kapusty i układaj je na blacie, by wyschły. Zachowaj liście z wierzchu oraz te, które były blisko głąba.
  3. Do miski z ostudzonym ryżem dodaj mielone mięso i wbij jajko (ten krok nie jest niezbędny). Na dwóch łyżkach oleju lub masła zeszklij posiekaną cebulkę i dodaj ją do miski z farszem. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do farszu i całość dopraw do smaku przyprawami. Całość wymieszaj jak na kotlety mielone.
  4. Z liści kapusty odkrój zgrubienia i na środek nałóż porcję farszu. Następnie szczelnie zawiń każdy liść, najpierw boki złóż do środka i zawiń ciasno do końca liścia. 
  5. Na dno szerokiego garnka ułóż skrawki słoniny i przykryj je liśćmi, które nie nadają się do zwinięcia. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego, dopraw liściem laurowym i zielem angielskim oraz szczyptą pieprzu. Układaj gołąbki warstwowo, każdą z warstw doprawiając przyprawami. Ostatnią warstwę przykryj pozostałymi liśćmi kapusty i zalej całość bulionem lub wodą. Gołąbki gotuj nie mniej niż godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. 
  6. Kiedy gołąbki się gotują, przygotuj sos, z którym chcesz je podać, szczególnie polecam sos pomidorowy.

Tradycyjne smaki nie mają sobie równych a tak przygotowane gołąbki to chyba najlepszy obiad, jaki możemy sobie wyobrazić. Podawaj je z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo podsmażone na patelni - są naprawdę pyszne.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.