Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Kuchnia polska ma wiele do zaoferowania. Jednak niektóre potrawy są dość czasochłonne lub wymagają większych umiejętności kulinarnych. Aby ułatwić przyrządzanie niektórych dań, powstały ich łatwiejsze odpowiedniki. Przykładem są gołąbki bez zawijania. Jak je przyrządzić?
Przepis na gołąbki bez zawijania, czyli soczyste kotleciki
Mówiąc o gołąbkach bez zawijania, mamy na myśli połączenie kapusty, ryżu i mięsa jednocześnie. W ten sposób każdy element tradycyjnego dania ukryty jest w soczystych kotlecikach. Ich wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje tyle czasu jak w przypadku klasycznych gołąbków.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 500 g białej kapusty,
- 100 g ryżu,
- duża cebula,
- 2 duże jajka,
- sól,
- czarny pieprz świeżo mielony.
Sos pomidorowy:
- 500 ml bulionu lub wody,
- 300 ml passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- czarny pieprz.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na gołąbki krok po kroku
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut.
- Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do miski.
- Kapustę szatkujemy na drobno lub miksujemy w malakserze. Ważne, aby była drobniutka. Dodajemy do mięsa.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do pozostałych składników. Wbijamy jajka.
- Kiedy ryż będzie już gotowy, odcedzamy go na sitku i dodajemy do masy na kotlety.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kotleciki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy gołąbki bez zawijania z obu stron.
- Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Przygotowujemy sos. Bulion lub wodę wlewamy do garnka, dodajemy passatę, czosnek, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około pięć minut.
- Sosem pomidorowym polewamy gołąbki ułożone w brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 40 minut w opcji góra dół.
Ten przepis na gołąbki pozwoli przygotować obiad dla całej rodziny lub dla dwóch osób nawet na kilka dni. Smacznego!