Trzy pomysły na zupę pomidorową. Zapomnij o tradycyjnym przepisie i zaskocz swoją rodzinę

Trzy pomysły na zupę pomidorową zdecydowanie przydadzą się tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, ale ich kreatywność zaczyna się powoli wypalać. Aby dobrze smakować, nie musi być też zrobiona z rosołu z wczoraj - choć nic nie stoi na przeszkodzie. Jeśli więc masz odrobinę czasu i chcesz dobrze zjeść - koniecznie wypróbuj którąś z tych propozycji w swojej kuchni.

Pomidorowa to zupa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Wersji jej przygotowania i podania jest naprawdę wiele, więc czasem warto odłożyć tradycyjny przepis na bok i spróbować czegoś nowego. Te pomysły na zupę pomidorową mogą cię zaskoczyć.

Zobacz wideo "Wygląda tak dziwnie i różowo!" - czyli cudzoziemcy próbują polskich zup

Trzy pomysły na zupę pomidorową. Zupa krem coraz częściej króluje na stołach

Choć większość z nas kocha zupę pomidorową z tradycyjnego przepisu, to coraz częściej na naszych stołach pojawia się ona w postaci zupy krem. Przygotowanie zupy krem z pomidorów jest niezwykle proste.

Składniki:

  • kilogram świeżych pomidorów,
  • pół cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki bulionu,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie lub maśle. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć je do cebuli i czosnku. Smaż do momentu, aż zaczną puszczać sok. Gdy część płynu odparuje, wlej bulion. Gotuj przez kilkanaście minut na małym ogniu i dopraw do smaku. Następnie zblenduj zupę tak, by powstał krem.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pomidorowa z papryką - przepis. Smakuje obłędnie

Kolejny przepis na zupę pomidorową zawiera również inne warzywo. Chodzi tu o paprykę, która w połączeniu z pomidorem, nadaje niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 mleczko kokosowe,
  • pieprz, sól, bazylia, oregano, czosnek niedźwiedzi.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tej zupy krem z pomidorów jest niezwykle proste. Wystarczy dwie pokrojone papryki polane oliwą piec w 220 stopniach, aż ich skórka zrobi się czarna. Warto pamiętać, by po upieczeniu pozbyć się szypułek i pestek. Następnie w garnku poddusić pomidory z puszki, dodać mleczko kokosowe oraz paprykę. Następny krok to solidne doprawienie zupy ulubionymi przyprawami. Dusimy kilkanaście minut wszystkie składniki, a następnie blendujemy. Smacznego!

Zupa z pieczonych pomidorów z miodem - przepis. Ten jeden składnik sprawia, że smakuje obłędnie

Zupa z pieczonych pomidorów z miodem to kolejna pyszna propozycja na domowy obiad prosto od Karola Okrasy. Czego potrzebujemy do jej przygotowania?

Składniki:

  • kilogram pomidorów,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka miodu,
  • 2 litry bulionu,
  • sól i pieprz oraz inne przyprawy.

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania zupy z pieczonych pomidorów jest niezwykle prosty. Dojrzałe pomidory malinowe kroimy na ćwiartki. Drobno kroimy też marchewkę, czosnek oraz cebulę.  Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy mieszanką trzech łyżek oliwy i łyżką miodu i  pieczemy przez pół godziny w piekarniku w 220 stopniach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i doprawiamy, a następnie blendujemy, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.