Pomidorowa to zupa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Wersji jej przygotowania i podania jest naprawdę wiele, więc czasem warto odłożyć tradycyjny przepis na bok i spróbować czegoś nowego. Te pomysły na zupę pomidorową mogą cię zaskoczyć.
Choć większość z nas kocha zupę pomidorową z tradycyjnego przepisu, to coraz częściej na naszych stołach pojawia się ona w postaci zupy krem. Przygotowanie zupy krem z pomidorów jest niezwykle proste.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie lub maśle. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć je do cebuli i czosnku. Smaż do momentu, aż zaczną puszczać sok. Gdy część płynu odparuje, wlej bulion. Gotuj przez kilkanaście minut na małym ogniu i dopraw do smaku. Następnie zblenduj zupę tak, by powstał krem.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kolejny przepis na zupę pomidorową zawiera również inne warzywo. Chodzi tu o paprykę, która w połączeniu z pomidorem, nadaje niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tej zupy krem z pomidorów jest niezwykle proste. Wystarczy dwie pokrojone papryki polane oliwą piec w 220 stopniach, aż ich skórka zrobi się czarna. Warto pamiętać, by po upieczeniu pozbyć się szypułek i pestek. Następnie w garnku poddusić pomidory z puszki, dodać mleczko kokosowe oraz paprykę. Następny krok to solidne doprawienie zupy ulubionymi przyprawami. Dusimy kilkanaście minut wszystkie składniki, a następnie blendujemy. Smacznego!
Zupa z pieczonych pomidorów z miodem to kolejna pyszna propozycja na domowy obiad prosto od Karola Okrasy. Czego potrzebujemy do jej przygotowania?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania zupy z pieczonych pomidorów jest niezwykle prosty. Dojrzałe pomidory malinowe kroimy na ćwiartki. Drobno kroimy też marchewkę, czosnek oraz cebulę. Wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy mieszanką trzech łyżek oliwy i łyżką miodu i pieczemy przez pół godziny w piekarniku w 220 stopniach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i doprawiamy, a następnie blendujemy, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Smacznego!