Biszkopt to baza do wielu ciast i pysznych tortów i umiejętność jego zrobienia to absolutna podstawa cukierniczych umiejętności. Zdarza się jednak, że biszkopt potrafi zajść nam za skórę - opada lub wcale nie chce urosnąć. Kluczem do sukcesu jest więc idealny przepis. Oto on.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!
Jak zrobić idealny biszkopt? Ten przepis musisz zapisać na później
Sekretem upieczenia idealnego biszkoptu jest łyżka octu. Ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda. Jego smak nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto podniesie się przy pieczeniu i będzie równo rosło. Dzięki temu zyskamy piękny, puszysty i idealnie wyrośnięty biszkopt.
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 150 g mąki tortowej,
- 200 g cukru,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł? Sposób przygotowania krok po kroku
Pamiętaj, by wszystkie składniki, których będziesz używać do pieczenia biszkoptu, miały temperaturę pokojową. To bardzo ważne.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek.
- Do miski z żółtkami dodaj łyżkę octu oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.
- W kolejnej misce ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli i cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj aż do uzyskania bezy.
- Następnie stopniowo dodawaj żółtka, mieszaj na średnich obrotach. Dodaj mąkę i wymieszaj, by grudki zniknęły.
- Obsyp formę kaszą manną i przelej ciasto. Piecz biszkopt w 170 stopniach przez 40 minut.