Ogórki kiszone z sekretnym składnikiem. Nasze babcie rwały liście z drzew dla wyjątkowego smaku

Domowe przetwory nie mają sobie równych - babcine przepisy i metody również. Dlatego warto dodać do ogórków kiszonych jeden niepozorny składnik, który nie nada smaku ani aromatu. Dodając do kiszonki liście niektórych roślin, sprawimy, że będą wyjątkowo smaczne i jędrne.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć ogórków kiszonych, które są prawdziwym polskim rarytasem. Przygotowane w odpowiedni sposób będą apetyczne, smaczne, jędrne i soczyste - po prostu bezkonkurencyjne. Ten babciny dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze, a znajdziesz go...na drzewie. 

Ogórki kiszone z dodatkiem liści

Ogórki kiszone to podstawowy element każdej spiżarni oraz produkt, po który chętnie sięgamy i dodajemy do śniadań, posiłków czy jako zdrową przekąskę. Ich przygotowanie jest bardzo proste pod warunkiem, że mamy sprawdzoną recepturę, której efekt będzie smaczny. Jednak o ile wiadomo, po co dodaje się czosnek, chrzan czy koper, o tyle pewną zagadkę mogą stanowić liście, które często można znaleźć w przeróżnych recepturach. 

Najczęściej w słoikach w duecie z ogórkami lądują liście dębu, winorośli, porzeczki, czy wiśni. Nie dodają zbyt wiele smaku ogórkom, jednak ich rola jest zdecydowanie ważniejsza. Jeśli chcemy uzyskać pyszne, jędrne i chrupiące kiszone musimy dodać któryś z wyżej wymienionych produktów. To metoda, którą od lat przestrzegały nasze babcie - nic dziwnego zatem, że przetwory spod ich ręki smakują najlepiej. 

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Przepis na ogórki kiszone z dodatkiem liści

Składniki: 

  • ok. 5 kg ogórków gruntowych,
  • 2 garście liści wiśni lub dębu,
  • 3 główki czosnku,
  • 5 łodyg kopru wraz z baldachami,
  • 2 korzenie chrzanu,
  • woda,
  • sól kamienna. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ogórki dokładnie myjemy z zimnej wodzie. Warzywa warto także przełożyć do miski zalać wodą i pozostawić na około dwie godziny. 
  2. Czosnek obieramy, podobnie chrzan, który dodatkowo kroimy na mniejsze kawałki. 
  3. Słoiki dokładnie sparzamy wrzątkiem i osuszamy. 
  4. Przygotowujemy zalewę - do garnka przelewamy wodę (na jeden litrowy słoik przypada około pół litra zalewy i czubata łyżka soli). Całość zagotowujemy, aż kryształki się rozpuszczą i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  5. Dno każdego słoja wykładamy kilkoma ząbkami czosnku, pięcioma liśćmi wiśni lub dębu oraz łodygą kopru i trzema kawałkami chrzanu. Ogórki układamy pionowo i ciasno. Na wierzch dodaj pozostałe kawałki chrzanu, ząbki czosnku i koper. 
  6. Całość zalewamy zalewą i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.