Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć ogórków kiszonych, które są prawdziwym polskim rarytasem. Przygotowane w odpowiedni sposób będą apetyczne, smaczne, jędrne i soczyste - po prostu bezkonkurencyjne. Ten babciny dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze, a znajdziesz go...na drzewie.
Ogórki kiszone to podstawowy element każdej spiżarni oraz produkt, po który chętnie sięgamy i dodajemy do śniadań, posiłków czy jako zdrową przekąskę. Ich przygotowanie jest bardzo proste pod warunkiem, że mamy sprawdzoną recepturę, której efekt będzie smaczny. Jednak o ile wiadomo, po co dodaje się czosnek, chrzan czy koper, o tyle pewną zagadkę mogą stanowić liście, które często można znaleźć w przeróżnych recepturach.
Najczęściej w słoikach w duecie z ogórkami lądują liście dębu, winorośli, porzeczki, czy wiśni. Nie dodają zbyt wiele smaku ogórkom, jednak ich rola jest zdecydowanie ważniejsza. Jeśli chcemy uzyskać pyszne, jędrne i chrupiące kiszone musimy dodać któryś z wyżej wymienionych produktów. To metoda, którą od lat przestrzegały nasze babcie - nic dziwnego zatem, że przetwory spod ich ręki smakują najlepiej.
Składniki:
Sposób przygotowania: