Żółte plamy na liściach pomidorów mogą być efektem naturalnych procesów, które zachodzą w roślinie. Pojawiają się one na przykład, gdy przesadzamy warzywa w inne miejsca. Jednak żółknięcie liści może mieć też inne przyczyny, które trzeba jak najszybciej zdiagnozować.
Więcej porad znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Żółknięcie pomidorów wywołane chorobami spowodowane może być, takimi czynnikami jak:
Oprócz tego żółte plamy na liściach mogą pojawić się wtedy, gdy popełniamy błędy podczas uprawy. Jednym z największych jest nieprawidłowe podlewanie. Robimy to zbyt często i za płytko, bo woda nie trafia do najważniejszych warstw gleby. Zdarza się też, że rośliny są niedożywione, bo w podłożu nie ma odpowiedniej ilości witamin i soli mineralnych. Przy nadmiarze azotu liście pokrywają się żółtymi plamkami i obumierają, podobnie jest w przypadku niedoboru potasu.
Są jeszcze inne przyczyny:
W jaki sposób sprawdzić, co jest powodem żółknięcia pomidorów? Zwróć uwagę na kilka aspektów:
Kiedy już określimy przyczynę, musimy przystąpić do działania. Jeśli jest to choroba najlepszym wyjściem będzie izolacja i zniszczenie krzewu. W walce z problemem pomogą też:
Jest kilka rzeczy, które pomogą zminimalizować ryzyko żółknięcia liści. Wśród nich wymienia się odpowiednie podlewanie (obficie co 7-10 dni, omijając liście i łodygi). Oprócz tego ważne są też inne czynniki:
Jeśli hodujemy pomidory w szklarni musimy pamiętać o regularnym wietrzeniu i dezynfekcji obiektu oraz wszystkich narzędzi.
Źródło: farm-pl.desigusxpro.com