• Link został skopiowany

Zamiast rzucać się na owoce, poznaj cenne wartości liści. Zielone części malin to skarbnica zdrowia

W sezonie letnim maliny są jednym z najbardziej rozchwytywanych smakołyków. Dojrzałe, soczyste, różowe owoce mają wiele witamin i oczywiście wybornie smakują. Jak się jednak okazuje, znacznie zdrowsze są liście z krzewu malin, które kryją cenne właściwości. Sprawdzą się doskonale w domowej diecie, ale i w roli środka, który może być wsparciem przy wielu schorzeniach.
Maliny
Fot. Marta Błażejowska / Agencja Wyborcza.pl

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wiosna i początek lata to okres, w którym bazary i warzywniaki mienią się kuszącymi barwami i przyciągają zapachem świeżości. Wśród warzyw i owoców można wyróżnić prawdziwych ulubieńców, którzy, gdy tylko pojawią się na horyzoncie, przejmują stery i występują w wielu smakowitych odsłonach - od śniadania aż po deser. Do faworytów można z pewnością zaliczyć maliny, które mają do zaoferowania znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. 

Zapomnij o soczystych owocach i sięgnij po liście malin 

Owoce malin zna i lubi praktycznie każdy. To lider wśród sezonowych dóbr, który króluje w ciastach, deserach, koktajlach, napojach, a nawet daniach wytrawnych. Niewiele osób wie jednak, że cenne właściwości nie kończą się na samych owocach - zielone liście malin o charakterystycznym kształcie są prawdziwą skarbnicą witamin i cennych substancji, które nie tylko mogą być dodatkową pomocą przy leczeniu wielu schorzeń, lecz także zdrowym elementem naszej diety.

Liście malin to prawdziwy skarb, który niestety wiele osób marnuje, skupiając swą uwagę jedynie na słodkich, różowych owocach. Tymczasem zielone liście mogą przynieść wiele dobrego - napar z liści malin niesie ogromne korzyści dla całego organizmu. Obecność cennych substancji wykazuje działanie moczopędne, antybakteryjne, rozkurczające, a także przyczyniające się do poprawy przemiany materii. Warto dodać, że ta część rośliny wspiera pracę serca i działa oczyszczająco. 

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Jak wykorzystać liście malin? To banalnie proste!  

Sięgając po liście malin, zrobimy dla naszego organizmu wiele dobrego. Mają wiele właściwości leczniczych dzięki swojej wysokiej zawartości garbników, które hamują rozwój bakterii jelitowych. Są one szczególnie przydatne w przypadku biegunek, nieżytów żołądka i jelit. Dodatkowo mogą pomóc w walce z przeziębieniem i grypą - skrywają właściwości przeciwzapalne. Pomogą także na ból gardła oraz problemach z układem moczowym. Warto dodać, że napar z liści malin może pomóc także w procesie gojenia ran, łagodzić oparzenia czy łagodzić dolegliwości skórne. 

Kolejny ciekawy pomysł to herbaty z liści malin. Taki napój nie tylko rozgrzeje, lecz także pomoże oczyścić organizm ze szkodliwych substancji, które powstały w procesie przemiany materii. Zbiór warto zaplanować na letnie dni - wtedy liście są młode, zdrowe i dobrze wyrośnięte. Lepiej unikać roślin, które rosną blisko dróg lub narażone są na wszelakie zanieczyszczenia. 

Więcej o: