-
Haps
-
Jak przygotować
- Malinowa chmurka. Przepis na lekki deser na kruchym spodzie. Całość zwieńczy korona z bezy
Malinowa chmurka. Przepis na lekki deser na kruchym spodzie. Całość zwieńczy korona z bezy
Przepis na owocowy deser, malinowa chmurka, sprawdzi się w różnych okolicznościach. To oryginalne ciasto składa się z kilku warstw - kruchego ciasta, galaretki, kremu i bezy z migdałami. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów.
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, warto sięgnąć po przepis na deser z bezą i malinami na kruchym spodzie. Będzie słodki, lekki i sprawdzi się w różnych okolicznościach. Wykonanie tego rodzaju ciasta jest dość skomplikowane i czasochłonne, ale efekt, jaki można uzyskać, jest naprawdę rewelacyjny.
Zobacz wideo
Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Malinowa chmurka - przepis na lekki deser z owocami
Składniki:
Na kruche ciasto:
- trzy żółtka,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- dwie łyżki cukru pudru,
- pół opakowania cukru waniliowego.
Na malinową warstwę:
- pół kilo mrożonych malin,
- trzy malinowe galaretki,
- trzy i pół szklanki wrzącej wody.
Na krem waniliowy:
- pół litra śmietanki 36 proc.,
- laska wanilii,
- 250 g mascarpone,
- dwie łyżki cukru pudru.
Na bezę:
- trzy białka,
- pół szklanki cukru do wypieków,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- garść płatków migdałowych.
Deser z malinami. Idealne połączenie smaków
Przygotowanie:
- Zagnieć składniki na kruche ciasto, uformuj kule i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Przygotuj formę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i ułóż w formie. Piecz ciasto w 200 st. C przez około kwadrans.
- Galaretki rozpuść we wrzątku. Kiedy całość lekko się przestudzi, wmieszaj w galaretkę maliny. Wstaw galaretkę do lodówki, aby lekko stężała. Rozlej galaretkę na upieczonym cieście i wstaw całość ponownie do lodówki.
- Przygotuj krem. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż na galaretce.
- Upiecz bezę. Ubij białka w mikserze. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając całość. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Mąkę ziemniaczaną należy dodać pod koniec miksowania.
- Masę bezową rozsmaruj na papierze do pieczenia o wielkości blachy, w której przygotowujesz ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz bezę w 140 st. C przez około 60 minut.
- Przestudzoną bezę wyłóż na wierzchu ciasta. Ponownie wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl