Malinowa chmurka. Przepis na lekki deser na kruchym spodzie. Całość zwieńczy korona z bezy

Przepis na owocowy deser, malinowa chmurka, sprawdzi się w różnych okolicznościach. To oryginalne ciasto składa się z kilku warstw - kruchego ciasta, galaretki, kremu i bezy z migdałami. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów.

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, warto sięgnąć po przepis na deser z bezą i malinami na kruchym spodzie. Będzie słodki, lekki i sprawdzi się w różnych okolicznościach. Wykonanie tego rodzaju ciasta jest dość skomplikowane i czasochłonne, ale efekt, jaki można uzyskać, jest naprawdę rewelacyjny. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Malinowa chmurka - przepis na lekki deser z owocami

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • trzy żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • dwie łyżki cukru pudru,
  • pół opakowania cukru waniliowego.

Na malinową warstwę:

  • pół kilo mrożonych malin,
  • trzy malinowe galaretki,
  • trzy i pół szklanki wrzącej wody.

Na krem waniliowy:

  • pół litra śmietanki 36 proc.,
  • laska wanilii,
  • 250 g mascarpone,
  • dwie łyżki cukru pudru.

Na bezę:

  • trzy białka,
  • pół szklanki cukru do wypieków,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • garść płatków migdałowych.

Deser z malinami. Idealne połączenie smaków

Przygotowanie:

  1. Zagnieć składniki na kruche ciasto, uformuj kule i wstaw do lodówki na około godzinę.
  2. Przygotuj formę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i ułóż w formie. Piecz ciasto w 200 st. C przez około kwadrans.
  3. Galaretki rozpuść we wrzątku. Kiedy całość lekko się przestudzi, wmieszaj w galaretkę maliny. Wstaw galaretkę do lodówki, aby lekko stężała. Rozlej galaretkę na upieczonym cieście i wstaw całość ponownie do lodówki.
  4. Przygotuj krem. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż na galaretce. 
  5. Upiecz bezę. Ubij białka w mikserze. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając całość. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Mąkę ziemniaczaną należy dodać pod koniec miksowania.
  6. Masę bezową rozsmaruj na papierze do pieczenia o wielkości blachy, w której przygotowujesz ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz bezę w 140 st. C przez około 60 minut.
  7. Przestudzoną bezę wyłóż na wierzchu ciasta. Ponownie wstaw całość do lodówki na kilka godzin.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.