Przepis na owocowy deser, malinowa chmurka, sprawdzi się w różnych okolicznościach. To oryginalne ciasto składa się z kilku warstw - kruchego ciasta, galaretki, kremu i bezy z migdałami. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów.
Maciej Czekajewski / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, warto sięgnąć po przepis na deser z bezą i malinami na kruchym spodzie. Będzie słodki, lekki i sprawdzi się w różnych okolicznościach. Wykonanie tego rodzaju ciasta jest dość skomplikowane i czasochłonne, ale efekt, jaki można uzyskać, jest naprawdę rewelacyjny.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Malinowa chmurka - przepis na lekki deser z owocami
Zagnieć składniki na kruche ciasto, uformuj kule i wstaw do lodówki na około godzinę.
Przygotuj formę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i ułóż w formie. Piecz ciasto w 200 st. C przez około kwadrans.
Galaretki rozpuść we wrzątku. Kiedy całość lekko się przestudzi, wmieszaj w galaretkę maliny. Wstaw galaretkę do lodówki, aby lekko stężała. Rozlej galaretkę na upieczonym cieście i wstaw całość ponownie do lodówki.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż na galaretce.
Upiecz bezę. Ubij białka w mikserze. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając całość. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Mąkę ziemniaczaną należy dodać pod koniec miksowania.
Masę bezową rozsmaruj na papierze do pieczenia o wielkości blachy, w której przygotowujesz ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz bezę w 140 st. C przez około 60 minut.
Przestudzoną bezę wyłóż na wierzchu ciasta. Ponownie wstaw całość do lodówki na kilka godzin.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl