Malinowa chmurka. Przepis na lekki deser na kruchym spodzie. Całość zwieńczy korona z bezy

Przepis na owocowy deser, malinowa chmurka, sprawdzi się w różnych okolicznościach. To oryginalne ciasto składa się z kilku warstw - kruchego ciasta, galaretki, kremu i bezy z migdałami. Jego przygotowanie składa się z kilku etapów.

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, warto sięgnąć po przepis na deser z bezą i malinami na kruchym spodzie. Będzie słodki, lekki i sprawdzi się w różnych okolicznościach. Wykonanie tego rodzaju ciasta jest dość skomplikowane i czasochłonne, ale efekt, jaki można uzyskać, jest naprawdę rewelacyjny. 

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Malinowa chmurka - przepis na lekki deser z owocami

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • trzy żółtka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół kostki masła,
  • dwie łyżki cukru pudru,
  • pół opakowania cukru waniliowego.

Na malinową warstwę:

  • pół kilo mrożonych malin,
  • trzy malinowe galaretki,
  • trzy i pół szklanki wrzącej wody.

Na krem waniliowy:

  • pół litra śmietanki 36 proc.,
  • laska wanilii,
  • 250 g mascarpone,
  • dwie łyżki cukru pudru.

Na bezę:

  • trzy białka,
  • pół szklanki cukru do wypieków,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • garść płatków migdałowych.

Ile waży pączek? Ile może mieć kalorii? Zdjęcie ilustracyjneIle waży pączek? Ile może mieć kalorii? To wcale nie jest takie oczywiste

Deser z malinami. Idealne połączenie smaków

Przygotowanie:

  1. Zagnieć składniki na kruche ciasto, uformuj kule i wstaw do lodówki na około godzinę.
  2. Przygotuj formę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i ułóż w formie. Piecz ciasto w 200 st. C przez około kwadrans.
  3. Galaretki rozpuść we wrzątku. Kiedy całość lekko się przestudzi, wmieszaj w galaretkę maliny. Wstaw galaretkę do lodówki, aby lekko stężała. Rozlej galaretkę na upieczonym cieście i wstaw całość ponownie do lodówki.
  4. Przygotuj krem. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż na galaretce. 
  5. Upiecz bezę. Ubij białka w mikserze. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając całość. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Mąkę ziemniaczaną należy dodać pod koniec miksowania.
  6. Masę bezową rozsmaruj na papierze do pieczenia o wielkości blachy, w której przygotowujesz ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz bezę w 140 st. C przez około 60 minut.
  7. Przestudzoną bezę wyłóż na wierzchu ciasta. Ponownie wstaw całość do lodówki na kilka godzin.

Szybkie faworki, które udadzą się każdemu. Ekspresowy przepis na chrust domowej roboty. Zdjęcie ilustracyjneChrusty - najprostszy przepis na tłusty czwartek i nie tylko

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: