Czereśnie to owoce bogate w witaminy i minerały, jedzone przez miłośników garściami w każde lato. Jeśli chce się cieszyć ich smakiem przez cały rok, warto przygotować z nich przetwory: dżemy, kompoty i nalewki. Warto pamiętać, że oprócz samych owoców szypułki również nadają się do spożycia. Zwykle robi się z nich napar, który, co więcej, ma właściwości prozdrowotne. Podpowiadamy, jak przygotować taki domowy medykament.
Czereśnie to sezonowe owoce, które nie tylko świetnie smakują i wyglądają na stole, lecz także dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, witaminy A i C oraz są bogate w potas, żelazo oraz jod. Poza tym są niskokaloryczne i zawierają duże ilości błonnika. Nie tylko owoce posiadają wiele cennych właściwości - warto przyjrzeć się także ich ogonkom.
Warto zaznaczyć, że bezpośrednie spożycie nieprzetworzonych szypułek może podrażnić układ pokarmowy. Z tego powodu zaleca się przyrządzać z nich napar. Na co go stosować? Taki napar ma działanie moczopędne, wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych.
Szypułki czereśni są bogate w te same składniki, co owoce - witaminy A, B i C oraz potas, jod, magnez, żelazo i cynk. Jak przyrządzić napar z ogonków czereśni? Kilka szypułek wystarczy umieścić w garnku, zalać szklanką wody i gotować przez około dwadzieścia minut. Po tym czasie napar należy odcedzić. Ma lekko gorzki smak, zaleca się jego stosowanie maksymalnie dwa razy dziennie.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl