Jak truskawki, to tylko "prosto z krzaczka"? Uważaj, może być nieprzyjemnie. Te dane nieco szokują

Sezon na truskawki powoli się rozkręca, w sklepach można znaleźć już odmiany sprowadzane z zagranicy, a wkrótce te uwielbiane owoce pojawią się także w przydomowych ogródkach. Wiele osób stawia na konsumpcję "prosto z krzaczka", ale nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie.
Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Truskawki mają wielu fanów. I trudno się dziwić, te słodkie owoce są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Co więcej, są dostępne tylko przez krótki czas, więc wiele osób chce najeść się ich "na zapas". Zanim jednak po nie sięgniemy, warto najpierw poświęcić chwilę i umyć owoce. Jak przekonują eksperci, mycie samą wodą może być niewystarczające. 

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Choć sezon na polskie truskawki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, w marketach już w lutym możemy natknąć się na zagraniczne odmiany. Niestety, choć wyglądają niezwykle apetycznie, eksperci alarmują, aby nie jeść ich bez uprzedniego umycia. Wszystko ze względu na fakt, że mogą zawierać szkodliwe pestycydy. Jak podaje portal polskiobserwator.de, jeden z niemieckich magazynów "Oko-Test", przeprowadził test, dzięki któremu sprawdził, jakie truskawki zawierają najwięcej szkodliwych substancji. 

Przetestowano 14 opakowań, zarówno produkty konwencjonalne, jak i ekologiczne. 13 pochodziło z hiszpańskiej prowincji Huelva, jedno z Egiptu.

Te truskawki wypadły najgorzej. Mogą pochodzić z nielegalnych plantacji

W pochodzących z Hiszpanii truskawkach od jednego z dostawców wykryto "aż siedem różnych pestycydów, w tym etirimol, spinosad w nieco podwyższonym stężeniu oraz śladowe ilości bupirymatu" - podaje cytowane źródło. Kolejna odmiana zawierała cztery różne pestycydy. Może to być pokłosie nie tylko metody uprawy tych owoców, ale i faktu, że zdaniem ekspertów, truskawki te mogą pochodzić z nielegalnych upraw zlokalizowanych w południowej części kraju. 

Jak myć truskawki? Sama woda to za mało

Choć wyniki powyższych badań nie brzmią optymistycznie, nie trzeba całkowicie rezygnować z konsumpcji truskawek. Warto jednak dokładnie oczyścić je przed spożyciem. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA rekomenduje, by najpierw opłukać owoce pod bieżącą zimną wodą. Aby pozbyć się pestycydów i innych substancji, warto "wykąpać" truskawki w roztworze o alkalicznym odczynie. Aby go przygotować, wystarczy tylko wymieszać wodę z sodą oczyszczoną, a następnie opłukać mieszanką owoce. Na koniec warto raz jeszcze przepłukać owoce chłodną wodą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA