-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić sok z malin na przeziębienie? Aromatyczna przyprawa doda nie tylko smaku, ale świetnie cię rozgrzeje
Jak zrobić sok z malin na przeziębienie? Aromatyczna przyprawa doda nie tylko smaku, ale świetnie cię rozgrzeje
Jak zrobić sok z malin, który nie tylko będzie smaczny, ale także rozgrzeje, kiedy dopadnie nas jesienne przeziębienie? Przepis jest banalny, ale jeśli dodasz kilka goździków, wzmocnisz zarówno efekt smakowy, jak również działanie rozgrzewające.
Sok malinowy jest obowiązkową pozycją na liście przetworów, które powinniśmy zrobić późnym latem, kiedy maliny są dojrzałe i soczyste. Przepis na sok z malin jest bardzo prosty - po prostu zasypujemy owoce cukrem i czekamy, aż puszczą sok, ale ostatnio postanowiłam go nieco udoskonalić. Dodałam kilka goździków i przyznam szczerze, że sok wyszedł przepyszny. Oto sposób, jak go przygotować.
Jak zrobić sok z malin?
Składniki:
- ok. 2 kg malin
- cukier
- kilka goździków
- 2-3 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Maliny przebierz i jeśli mają ogonku, urwij je.
- Przygotuj duży, wyparzony słoik. Na jego dno wsyp warstwę cukru (ok. 3 cm). Następnie wsyp warstwę malin (także ok. 3.cm) i postępuj w ten sposób, aż skończą się owoce. Górną warstwę powinien stanowić cukier.
- Słoik przykryj gazą lub ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać owoce, by lepiej puszczały sok.
- Trzeciego dnia przecedź sok i wlej do garnka. Dodaj goździki i anyż. Zagotuj sok, następnie przelej je do czystych i wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odwróć słoiczki do góry denkami i szczelnie przykryj je grubym kocem.
- Słoiczki z sokiem pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym, najlepiej chłodnym miejscu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.