• Link został skopiowany

Ten przepis na tzatziki przywiozłam z Rodos. Wcześniej nie wiedziałam, że źle ścieram ogórki

Kiedyś tzatziki uważałam za taką gorszą mizerię. Były ok, ale jednak nie skradły mi serca. Wszystko zmieniło się jednak, gdy spróbowałam tego dipu na greckiej wyspie. Dopiero wtedy dowiedziałam się, jak robią tzatziki greckie gospodynie. Chodzi między innymi o trik z ogórkami.
Kremowy i gęsty sos tzatziki? Przepis zdradziła mi babcia. Mówi, że przywiozła go z greckich wakacji
Kremowy i gęsty sos tzatziki? Przepis zdradziła mi babcia. Mówi, że przywiozła go z greckich wakacji. Foto: iStock.com/Scott Harrison

Nie sądziłam, że prawdziwe greckie tzatziki aż tak może różnić się od tego, które jadamy w Polsce. Sos jest gęsty, kremowy, z orzeźwiającą nutą. Równie dobrze pasuje do mięs, jak i do pity. Dlaczego jest tak wyjątkowy? Wyjawiła mi to pewna gospodyni z Rodos. Chodzi o ogórki, które najpierw trzeba wydrążyć z pestek, a dopiero potem zetrzeć. Potem trzeba je posolić i chwilę poczekać.

Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę

Tzatziki - przepis, którego nauczyłam się na Rodos

Składniki:

  • 3-5 ogórków gruntowych, w zależności od wielkości
  • 400 g jogurtu greckiego (należy wybrać gęsty)
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego koperku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
  • 1 łyżka octu z białego wina (opcjonalnie).

Tzatziki - sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i odkrój końcówki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż pestki ze  środka. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Lekko je osól i wymieszaj, a kiedy puszczą wodę, odlej ją.
  2. Nadmiar płynu odsącz, lekko dociskając ogórki ręcznikiem papierowym - muszą być dokładnie osuszone, dzięki temu dip zachowa kremową konsystencję.
  3. Do odsączonych ogórków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dodaj także sok z cytryny i ocet. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  4. Na wierzch dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Podawaj jako przystawkę z pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: