Ten przepis na tzatziki przywiozłam z Rodos. Wcześniej nie wiedziałam, że źle ścieram ogórki
Link został skopiowany
Ten przepis na tzatziki przywiozłam z Rodos. Wcześniej nie wiedziałam, że źle ścieram ogórki
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Kiedyś tzatziki uważałam za taką gorszą mizerię. Były ok, ale jednak nie skradły mi serca. Wszystko zmieniło się jednak, gdy spróbowałam tego dipu na greckiej wyspie. Dopiero wtedy dowiedziałam się, jak robią tzatziki greckie gospodynie. Chodzi między innymi o trik z ogórkami.
Kremowy i gęsty sos tzatziki? Przepis zdradziła mi babcia. Mówi, że przywiozła go z greckich wakacji. Foto: iStock.com/Scott Harrison
REKLAMA
REKLAMA
Nie sądziłam, że prawdziwe greckie tzatziki aż tak może różnić się od tego, które jadamy w Polsce. Sos jest gęsty, kremowy, z orzeźwiającą nutą. Równie dobrze pasuje do mięs, jak i do pity. Dlaczego jest tak wyjątkowy? Wyjawiła mi to pewna gospodyni z Rodos. Chodzi o ogórki, które najpierw trzeba wydrążyć z pestek, a dopiero potem zetrzeć. Potem trzeba je posolić i chwilę poczekać.
REKLAMA
Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę
Tzatziki - przepis, którego nauczyłam się na Rodos
Składniki:
3-5 ogórków gruntowych, w zależności od wielkości
400 g jogurtu greckiego (należy wybrać gęsty)
2 średnie ząbki czosnku
łyżka posiekanego koperku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
1 łyżka octu z białego wina (opcjonalnie).
Tzatziki - sposób wykonania:
Ogórki umyj i odkrój końcówki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i wydrąż pestki ze środka. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. Lekko je osól i wymieszaj, a kiedy puszczą wodę, odlej ją.
Nadmiar płynu odsącz, lekko dociskając ogórki ręcznikiem papierowym - muszą być dokładnie osuszone, dzięki temu dip zachowa kremową konsystencję.
Do odsączonych ogórków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dodaj także sok z cytryny i ocet. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Na wierzch dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Podawaj jako przystawkę z pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla.