Najlepsze ogórki kiszone siostry Anastazji. Wypróbuj ten przepis, a nie będą puste w środku

Kiszone ogórki to jedna z najlepszych polskich przekąsek. Jednak wiele razy mimo wszelkich prób coś pójdzie nie tak i ostatecznie przetwory wcale nie są takie smaczne. Najlepszym rozwiązaniem jest poszukiwanie sprawdzonego przepisu. Siostra Anastazja ma recepturę, która zawsze wychodzi.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Choć na sezon kiszonek trzeba jeszcze trochę zaczekać, to jednak już teraz można kupić ogórki gruntowe. Dzięki temu w kilka minut można przyrządzić przysmak siostry Anastazji. Jego prostota sprawia, że wykona go każdy, bez względu na umiejętności.

Ogórki kiszone siostry Anastazji. Prosty, domowy przepis

Kiszone ogórki to jeden z kultowych przysmaków tradycyjnej kuchni polskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele kompozycji smakowych, opartych na różnorodnych przyprawach i dodatkach. Mimo to niezmiennie najlepiej sprawdza się prostota. Przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone jest wyjątkowo łatwy. Bazą są wysokiej jakości warzywa oraz odpowiednia zalewa.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku,
  • 10 baldachimów kopru,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej.

Kluczem do udanych przetworów jest wybór odpowiedniej odmiany ogórków. Wybierając warzywa, warto szukać takich gatunków jak Julian, Andrus, Borus czy Octopus. Istotne jest także to, aby ogórki były jasne, wówczas nie będą gorzkie, a po ukiszeniu staną się chrupiące i delikatne.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone. Sposób przygotowania

  1. Słoiki oraz zakrętki umyć i wyparzyć.
  2. Ogórki wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Pozostawić na godzinę.
  3. Po tym czasie umyć warzywa dokładnie pod bieżącą wodą. 
  4. Do słoików wrzucić po dwa ząbki obranego czosnku oraz po jednym baldachimie kopru.
  5. Chrzan podzielić na kawałki i dodać do słoików.
  6. Ułożyć ciasno ogórki i przygotować zalewę.
  7. Do zimnej wsypać sól. Dokładnie wymieszać, aż sól się rozpuści.
  8. Zalać słoiki i dokładnie zakręcić. 
  9. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce. 
  10. Kiszonki będą gotowe do jedzenia już po trzech miesiącach. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.