Choć na sezon kiszonek trzeba jeszcze trochę zaczekać, to jednak już teraz można kupić ogórki gruntowe. Dzięki temu w kilka minut można przyrządzić przysmak siostry Anastazji. Jego prostota sprawia, że wykona go każdy, bez względu na umiejętności.
Kiszone ogórki to jeden z kultowych przysmaków tradycyjnej kuchni polskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele kompozycji smakowych, opartych na różnorodnych przyprawach i dodatkach. Mimo to niezmiennie najlepiej sprawdza się prostota. Przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone jest wyjątkowo łatwy. Bazą są wysokiej jakości warzywa oraz odpowiednia zalewa.
Składniki:
Kluczem do udanych przetworów jest wybór odpowiedniej odmiany ogórków. Wybierając warzywa, warto szukać takich gatunków jak Julian, Andrus, Borus czy Octopus. Istotne jest także to, aby ogórki były jasne, wówczas nie będą gorzkie, a po ukiszeniu staną się chrupiące i delikatne.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.