Nie ogórki czy kapusta. Kiszona cukinia to obłędny smak lata zamknięty w słoiku z kuszącymi dodatkami

Klasyczne przetwory to zawsze dobry pomysł, jednak kiszona cukinia smakiem znacznie przewyższa ogórki czy kapustę. Sezonowe warzywo zamknięte w słoiku razem z aromatycznymi dodatkami to gwarancja jakości oraz ogromne pokłady witamin. Sprawdzi się wyśmienicie na kanapce, dodana do sałatki lub jako dodatek na grilla.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory to prawdziwy powód do dumy oraz smaczny, zdrowy kąsek. Zazwyczaj jednak w tej kwestii stawiamy na klasykę i sięgamy po ogórki, kapustę lub owoce. Warto jednak nieco poeksperymentować i zamknąć w słoiku także inne smaki lata. Cukinia będzie idealnym pomysłem, który da obłędnie smaczny efekt! 

Nie ogórki czy kapusta. Kiszona cukinia to prawdziwy rarytas ze słoika 

Spiżarnia lub piwniczka bez przetworów i kiszonek nie ma racji bytu, a polska kuchnia lubuje się w tego typu specjałach. Wśród ogórków, papryk konserwowych, rozmaitych sałatek czy leczniczych nalewek warto postawić także słój mieniący się piękną zielenią, który skrywa kiszoną cukinię! Sezonowy rarytas przygotowany w ten sposób nie tylko obłędnie smakuje, lecz także gwarantuje ogromne pokłady witamin A, B i C. Warto ją zastosować w codziennej diecie - jest niskokaloryczna i lekkostrawna. 

Kiszona cukinia nie tylko dostarczy cennych minerałów, lecz także zachwyci kubki smakowe. Tak przygotowane warzywo można podać na wiele smacznych wersji. Sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub pizzę, ale także oryginalny składnik sałatki czy lekką, solową przystawkę. Kluczowe w przygotowaniu są ładne, nieuszkodzone i najlepiej niewielkich rozmiarów cukinie, które skrywają najwięcej smaku. Potrzebne będą także aromatyczne dodatki takie jak koperek, czosnek, chrzan czy liście winogron. Reszta dosłownie sama się robi! 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Kiszona cukinia - smak lata z aromatycznymi dodatkami 

Składniki: 

  • cukinia,
  • czosnek,
  • koper,
  • chrzan,
  • ziele angielskie,
  • liść winogrona, maliny lub porzeczki,
  • gorczyca,
  • pieprz,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia i sparzenia słoja lub mniejszych słoików. Ważne by nakrętki nie były uszkodzone oraz dokładnie sparzone. 
  2. Następnie zrób solankę. Na litr wody dodaj łyżkę soli. Składniki zagotuj, dokładnie zamieszaj, by kryształki się ładnie rozpuściły i pozostaw płyn do wystygnięcia. 
  3. Cukinię umyj i pokrój na estetyczne, cienkie plastry.
  4. W słojach ułóż koper, czosnek, kawałeczek chrzanu, cukinie, dosyp przyprawy, gorczycę. Na samą górę dodaj koper i czosnek.
  5. Tak przygotowane produkty zalej solanką. Ważne by wszystkie produkty pokrywał płyn. Słoje zakręcamy i odstawiamy na trzy dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawiamy cukinię w chłodniejsze miejsce i czekamy jeszcze dwa tygodnie.
  6. Po tym czasie kiszona cukinia jest już gotowa.
  7. Wskazówka - do słoików można dodać także odrobinę chilli, curry lub imbir. Dzięki temu uzyskamy ciekawy smaki i wyrazisty aromat. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA