Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory to prawdziwy powód do dumy oraz smaczny, zdrowy kąsek. Zazwyczaj jednak w tej kwestii stawiamy na klasykę i sięgamy po ogórki, kapustę lub owoce. Warto jednak nieco poeksperymentować i zamknąć w słoiku także inne smaki lata. Cukinia będzie idealnym pomysłem, który da obłędnie smaczny efekt!
Spiżarnia lub piwniczka bez przetworów i kiszonek nie ma racji bytu, a polska kuchnia lubuje się w tego typu specjałach. Wśród ogórków, papryk konserwowych, rozmaitych sałatek czy leczniczych nalewek warto postawić także słój mieniący się piękną zielenią, który skrywa kiszoną cukinię! Sezonowy rarytas przygotowany w ten sposób nie tylko obłędnie smakuje, lecz także gwarantuje ogromne pokłady witamin A, B i C. Warto ją zastosować w codziennej diecie - jest niskokaloryczna i lekkostrawna.
Kiszona cukinia nie tylko dostarczy cennych minerałów, lecz także zachwyci kubki smakowe. Tak przygotowane warzywo można podać na wiele smacznych wersji. Sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub pizzę, ale także oryginalny składnik sałatki czy lekką, solową przystawkę. Kluczowe w przygotowaniu są ładne, nieuszkodzone i najlepiej niewielkich rozmiarów cukinie, które skrywają najwięcej smaku. Potrzebne będą także aromatyczne dodatki takie jak koperek, czosnek, chrzan czy liście winogron. Reszta dosłownie sama się robi!
Składniki:
Sposób przygotowania: