Kiszona cukinia - przepis, którego nie może zabraknąć na liście przetworów. Potrzebujesz tylko czterech składników

Kiszone ogórki - pycha, kiszona kapusta - mniam, ale kiszona cukinia? Nie trzeba wielu składników, by zrobić pyszną kiszonkę. Kiszona cukinia będzie nie tylko pysznym dodatkiem do obiadów, ale także smaczną przekąską, kiedy nagle w środku nocy zawoła cię lodówka. Przepis jest banalny, potrzebujesz cukinii i trzech składników.
Zobacz wideo

Kiszona cukinia to nie tylko smak, ale także zdrowie zamknięte w słoiku. Przepis jest banalny - jak to z kiszonkami  bywa, ale warto wybrać młode warzywa, żeby mieć pewność, że proces fermentacji przebiega właściwie. Jak wybrać idealną cukinię do kiszenia? Po przekrojeniu powinna mieć jak najmniejsze pestki. 

Kiszona cukinia - przepis na domową kiszonkę

Składniki:

  • 2 większe cukinie
  • ok. 10 ząbków czosnku
  • 3 pełne łyżeczki soli
  • ok. 100 g koperku, razem z baldachami

Kiszona cukinia - sposób wykonania

  1. Na samym początku pracy dokładnie umyj i wyparz słoiki. Pozostaw, by wyschły.
  2. Cukinię umyj i pokrój w plastry lub ćwiartki. Kawałki warzywa ułóż dość ciasno w słoikach.
  3. Do  słoików dodaj czosnek (po dwa ząbki na słoik), oraz gałązkę kopru.
  4. Przygotuj zalewę. W trzech litrach wody rozpuść sól i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostudzoną zalewą zalej cukinię w słoikach i szczelnie je zakręć.

Do kiszonej cukinii możesz dodać także korzeń chrzanu (ok. 5 cm na każdy słoik). Ten przepis powinien każdy fan letnich warzyw oraz kiszonek.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA