Jak zrobić kiszone ogórki siostry Anastazji? Przepis jest niezwykle prosty.
Składniki:
Ogórki umyć, przebrać, a następnie przełożyć do dużej miski z zimną wodą i pozostawić je w niej na około 2 godziny. W tym czasie przygotować litrowe słoiki: należy je umyć, wyparzyć i pozostawić do osuszenia. Koper (i ewentualnie liście) opłukać pod wodą. Korzeń chrzanu obrać i pokroić na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupin (ewentualnie można przekroić na pół). Do garnka wlać 2 litry wody, wsypać 2 łyżki soli kamiennej i zagotować zalewę. W tym czasie do każdego ze słoików włożyć po jednym kawałku chrzanu i kopru, 1-3 ząbki czosnku (zależnie od upodobań), ewentualnie po 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki albo po jednym liściu dębu. Ogórki wyciągnąć z wody i ułożyć ciasno w słoikach, ciemnym końcem do dołu. Warzywa zalać gorącą zalewą, słoiki szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 6 dni. Po tym czasie należy je poddać krótkiej pasteryzacji: na spód dużego garnka położyć ściereczkę kuchenną, ustawić słoiki, zachowując między nimi niewielki odstęp, nalać ciepłej wody do 3/4 wysokości słoików, pasteryzować 2 minuty od zagotowania wody, następnie wyjąć słoiki z wody i ostudzić. Ogórki kiszone przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Jak widać, ogórki wg siostry Anastazji robione są podobnie, jak w wielu polskich domach. Nic dziwnego, nie od dziś wiadomo, że gotująca zakonnica stawia na tradycyjne smaki oraz prostotę w przyrządzaniu polecanych przez siebie dań i przetworów. Siostra Anastazja, która dla wielu stała się kulinarnym autorytetem za sprawą wydanych przez siebie książek kucharskich, podkreśla, że w przypadku ogórków kiszonych ważne są proporcje soli i wody (jedna łyżka soli na każdy litr wody) oraz temperatura solanki, którą zalewa się ogórki. Ogórki zalane gorącą solanką będą, jej zdaniem, na pewno jędrne i chrupiące. Taki też przepis podaje w swojej książce "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji". Podkreśla także, że do osiągnięcia kulinarnego sukcesu potrzebne są trzy czynniki: sprawdzony przepis, odpowiedniej jakości warzywa oraz czyste słoiki. Uczula na to, by słoiki i wieczka nie miały pęknięć, odprysków czy śladów rdzy. Podpowiada, by warzywa kupować świeże, najlepiej u sprawdzonego sprzedawcy - żeby nie trafić na ogórki uszkodzone lub przegniłe. Sama, idąc na targ, zabiera ze sobą nóż, aby przekroić warzywo na pół i sprawdzić, jak wygląda ono w środku. Jeśli w ogórku nie ma pustych miejsc przy pestkach, prawdopodobieństwo, że przetwory z takich ogórków się udadzą, jest całkiem spore.
Przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone zakłada jeszcze inną metodę przyrządzenia kiszonki z tych samych składników.
Składniki:
Ogórki umyć, przebrać, przełożyć do dużej miski, zalać zimną wodą i moczyć przez około 2 godziny. Koper umyć. Czosnek i chrzan obrać, pokroić. Dno kamiennego garnka lub dużego szklanego naczynia wyłożyć koprem, czosnkiem i chrzanem. Następnie układać naprzemiennie warstwy ogórków oraz kopru z czosnkiem i chrzanem. Wierzch wypełnionego naczynia również należy wyłożyć koprem, chrzanem i czosnkiem. Zagotować wodę z dodatkiem soli (w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody). Zawartość naczynia zalać wrzącą zalewą. Przykryć czystą ściereczką, na wierzch położyć spodeczek i obciążyć. Gdy już ogórki się ukiszą, trzeba je przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i zalać wodą z kiszenia. Słoiki dobrze zakręcić i krótko pasteryzować: dno garnka wyłożyć ściereczką, ustawić słoiki tak, by były pomiędzy nimi niewielkie odstępy, nalać ciepłej wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować nie dłużej niż 2 minuty od rozpoczęcia wrzenia. Ostudzić, przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Zobacz też: Sałatka z ogórków - sprawdź, jak przygotować ogórkowe przysmaki do zimowego obiadu [banalnie prosty przepis]