Wiele osób lubi rozmaitość w kuchni i choć w czasie świąt najbardziej cenimy tradycyjne dania i desery, to od czasu do czasu warto postawić na alternatywne rozwiązania. Podążając tą ideą, proponujemy wypróbować przepis na panettone. Do przygotowania wypieku najlepiej wykorzystać mąkę Mantiboa, która ze względu na wysoką zawartość białka sprawia, że ciasto jest przyjemnie elastyczne i rozciągliwe. Suszone owoce sprawiają, że deser jest słodszy i bardziej smakowity.
Elastyczne ciasto, duża zawartość bakalii, miękkość i puszystość - to m.in. tymi cechami wyróżnia się smakowita włoska babka. Przepis jest prosty, lecz nieco czasochłonny. Zaczynamy od przygotowania składników. Potrzebne będą poniższe produkty:
Do przygotowania panettone potrzebna jest specjalna wysoka forma papierowa lub stalowa. Bez problemu dostaniemy ją w wielu sklepach internetowych. Przepis na włoską babkę na Wielkanoc rozkładamy na dwa dni. Pierwszego dnia przygotowujemy zaczyn. Instrukcja jest następująca:
Zobacz też: Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach
Do dalszej pracy zabieramy się następnego dnia. Znów używamy drożdży, aby nasza włoska babka świąteczna dobrze wyrosła i była dokładnie taka, jak na zdjęciach z zagranicznych wyjazdów. Poniżej dalsza instrukcja:
Pieczesz babkę na święta sama / sam czy kupujesz w sklepie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.