• Link został skopiowany

Panettone zamiast tradycyjnej babki wielkanocnej. Zaskocz rodzinę czymś nowym

Panettone to tradycyjny włoski wypiek, który serwowany jest na święta. W sklepach coraz częściej można natknąć się na ten smakowity rarytas, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby deser przygotować samodzielnie.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Wiele osób lubi rozmaitość w kuchni i choć w czasie świąt najbardziej cenimy tradycyjne dania i desery, to od czasu do czasu warto postawić na alternatywne rozwiązania. Podążając tą ideą, proponujemy wypróbować przepis na panettone. Do przygotowania wypieku najlepiej wykorzystać mąkę Mantiboa, która ze względu na wysoką zawartość białka sprawia, że ciasto jest przyjemnie elastyczne i rozciągliwe. Suszone owoce sprawiają, że deser jest słodszy i bardziej smakowity.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Włoska babka - przepis na smakowity rarytas domowej roboty. Lista składników 

Elastyczne ciasto, duża zawartość bakalii, miękkość i puszystość - to m.in. tymi cechami wyróżnia się smakowita włoska babka. Przepis jest prosty, lecz nieco czasochłonny. Zaczynamy od przygotowania składników. Potrzebne będą poniższe produkty:

  • 600 g mąki Manitoba
  • 4 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 375 ml letniej wody
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g żurawiny suszonej
  • 75 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 

Przepis na włoską babkę domowej roboty. W jaki sposób zrobić deser?

Do przygotowania panettone potrzebna jest specjalna wysoka forma papierowa lub stalowa. Bez problemu dostaniemy ją w wielu sklepach internetowych. Przepis na włoską babkę na Wielkanoc rozkładamy na dwa dni. Pierwszego dnia przygotowujemy zaczyn. Instrukcja jest następująca:

  • Do dużej miski wlewamy 200 ml letniej wody
  • Dodajemy połowę drożdży i dokładnie mieszamy
  • Do miski z drożdżami przesiewamy 200 g mąki Manitoba
  • Zagniatamy ciasto
  • Miskę przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin  

Zobacz też: Nie pieczarka i nie łosoś. Inna ryba z kiszonym ogórkiem tworzy eksplozję smaku w faszerowanych jajkach

Włoska babka świąteczna - wyrabianie i pieczenie ciasta 

Do dalszej pracy zabieramy się następnego dnia. Znów używamy drożdży, aby nasza włoska babka świąteczna dobrze wyrosła i była dokładnie taka, jak na zdjęciach z zagranicznych wyjazdów. Poniżej dalsza instrukcja:

  • 20 g drożdży rozpuszczamy w 125 ml letniej wody
  • Na stolnicy umieszczamy przygotowane poprzedniego dnia ciasto oraz rozpuszczone drożdże, pozostałą część mąki, jajka, posiekane masło, cukier i sól
  • Zagniatamy ciasto (będzie miało lepką konsystencję)
  • Ciasto przekładamy do miski, nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • Do ciasta dodajemy rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową
  • Ponownie zagniatamy, aby równomiernie rozprowadzić suszone owoce po cieście
  • Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Pieczemy przez 50 minut
  • Wyjmujemy z piekarnika i studzimy 

Pieczesz babkę na święta sama / sam czy kupujesz w sklepie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: