Kalafior - mega proste przepisy na bazie kalafiora. Sprawdź, co można z niego zrobić

Kalafior to warzywo niezwykle uniwersalne. Zazwyczaj kojarzy nam się on jako dodatek do obiadu. Jednak kalafiora można serwować na wiele sposobów. Zajrzyjcie koniecznie do artykułu i przekonajcie się sami.

Krem z kalafiora – miksowana zupa w kilka chwil

Krem z kalafiora to proste i szybkie danie, ale przede wszystkim bardzo wartościowe. Jeżeli nie masz pomysłu na obiad lub nie dysponujesz wystarczającą ilością czasu, ten przepis rozwiąże Twój problem. Szybko, smacznie i tanio. Oto najlepsza receptura:

Zupa krem z kalafiora - przepis na pyszne danie

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 włoszczyzna
  • sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie, domowe kostka rosołowa
  • 1 l wody – najlepiej przefiltrowanej
  • 8 ziemniaków
  • kilka łyżek śmietany – do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotuj bulion.
  2. Zagotuj wodę z przyprawami i warzywami.
  3. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój na mniejsze części.
  4. Kalafiora obierz z liści. Podziel na mniejsze kawałki i umyj.
  5. Ziemniaki umieść w garnku. Kiedy się podgotują, dodaj kalafiora.
  6. Gdy zupa się już zagotuje, a warzywa będą miękkie – zmiksuj je na aksamitną masę.
  7. Wyrównaj temperaturę i dodaj śmietanę.
  8. Gotowe.

Kotlety z kalafiora – alternatywne kotleciki nie tylko dla roślinożerców

Kotlety z kalafiora z pewnością znajdą miłośników nie tylko wśród ludzi ceniących dietę roślinną, ale i tych, którzy lubią mięso. Przepis na te specjały znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2-3 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek, bazylia
  • 1 jajko (inną opcją jest użycie kisielu z siemienia – jeżeli nie gustujecie lub nie możecie spożywać jajek)
  • olej

Wykonanie:

  1. Kalafiora obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Warzywo umieść w malakserze. Dokładnie zmiksuj.
  3. Dodaj przyprawy. Wymieszaj.
  4. Dołóż jajko i odrobinę bułki tartej. Uformuj kotleciki.
  5. Obtocz w bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju.
  6. Opcjonalnie można posypać pietruszką.
Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Pieczony kalafior z czarnuszką. Super przystawka na letnią imprezę ze znajomymi

Pieczony kalafior charakteryzuje się świetnym smakiem i chrupiącą teksturą. To znakomita przekąska dla dużych i małych. Przygotujesz ją w kilka chwil. To danie w sam raz dla niespodziewanych gości.

Kalafior z piekarnika – chrupiący i aromatyczny

Składniki:

  • kalafior
  • czarnuszka
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • czosnek sproszkowany
  • olej lub oliwa z oliwek
  • natka pietruszki - opcjonalnie

Wykonanie:

  1. Kalafiora obierz, umyj. Podziel na mniejsze części.
  2. Dalej posyp go obficie przyprawami.
  3. Umieść go na blaszce.
  4. Polej oliwą z oliwek. Posyp czarnuszką.
  5. Wstaw na pół godziny do nagrzanego piekarnika (ustawionego na 180 stopni).
  6. Po upieczeniu posyp natką pietruszki.

Sałatka z kalafiora z kukurydzą i jajkiem

Sałatka z kalafiora to świetne danie na wiele okazji. Może posłużyć nam z powodzeniem jako ciepła kolacja czy nawet pełniejsze śniadanie.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kalafior
  • majonez – do smaku
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 2 pomidory

Wykonanie:

  1. Ugotuj kalafior w słonej wodzie. Pamiętaj, aby nie był zbyt rozgotowany.
  2. Ugotuj jajka na twardo.
  3. Pomidory umyj (opcjonalnie sparz i obierz ze skórki), pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Kukurydzę odcedź z zalewy.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  6. Dopraw przyprawami i majonezem.

Danie z kalafiora – Thermomix idzie w ruch!

Danie z kalafiora przygotowane za pomocą Thermomixa to duża oszczędność czasu. Poniżej przepis na kalafiorową zapiekankę z serem, czyli pyszne, szybkie i ciekawe danie dla każdego. Goście będą zachwyceni!

Składniki:

  • około 600 ml wody
  • około 100 g sera typu gorgonzola
  • około 30 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • kalafior
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Wlej wodę do Thermomixa.
  2. Wsyp sól i zagotuj.
  3. Załóż pokrywę. Na specjalnej nakładce ułóż podzielonego kalafiora.
  4. Gotuj go na parze czas 20 min/Varoma (120 stopni)/obr.1.
  5. Ściągnij nakładkę, odlej wodę.
  6. Do naczynia miksującego włóż masło. Podduś je: czas 2 min/100 stopni/obr.1. Dosyp mąkę i ponownie podduś: czas 3 min/100 stopni.
  7. Następnie dolej mleko i dodaj ser.
  8. Gotuj przez 6 minut /90 stopni/obr.3.
  9. Umieść kalafiora w naczyniu żaroodpornym. Warzywo zalej sosem.
  10. Bułkę wymieszaj z oliwą. Posyp nią kalafiora i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Zobacz też: Sałatka z pora - przepis mojej siostry na rodzinną sałatkę z porem. Bez niej nie ma niedzielnego obiadu

Więcej o:
Copyright © Agora SA